Skip to main content
oama

Strandfiske

Skrivet av matte den .

Det är inte mycket man kan göra när det pågår en pandemi och många aktiviter och ställen att besöka är stängda. Men något måste man ju göra, så sonen och jag bestämde oss för att fiska.

Det finns en fisk här i Hawaii som vi kallar Oama. En ung liten fisk som bara går att fiska under sommaren, typ juni till början av september, då den kommer in till grundare vatten vid stränder för att äta räkor och växa till sig utan att oroa sig för rovfiskar. Deras instinkt kanske inte har lärt sig om människor än?

I alla fall, myndigheterna har satt en gräns på 50 fiskar per person, vilket är ganska resonabelt då det inte är nån brist på fiskarna och man ändå inte som privatperson har nytta av flera.

Vi bestämde oss för att fiska vid Ala Moana Beach Park – en park och strand som ligger i Honolulu mellan downtown och Waikiki. Korallrev skyddar stranden från stora vågor, så det är inte bara populärt bland stand-up paddlare men även Oamafisken. Andra ställen på Oahu som folk fiskar Oama är Punalu’u, Haleiwa, Heeia Pier och Ka’a’awa.

Vi var där för att fånga fisk till lunchen, men många andra fiskare använder främst Oama som bete till jakten på större fiskar. Om ni vill vara säkra på att ni hittat rätt ställe så kolla efter gubbar som står i lår-högt vatten med små fiskespön. Och det är bra att ge sig ut tidigt på morgonen, typ lite efter soluppgång. Vi var i vattnet kl 6:30 och spenderade ca 1 timme till fisket. Det gav oss lite mer än ett dussin fisk. Normalt kan man klara av att fånga fler, men det var ganska många fiskare i vattnet den dagen.

Själva matlagningen av Oama är väldigt enkel. Du kan förvara dom levande i en hink med vatten, vilket fiskare som använder Oama till bete gör. Men vi lägger dom på is tills vi kommer hem. Snitta buken för att rensa ut lite, strö sedan lite vitlökssalt och peppar på fiskarna, rulla dom i vetemjöl och fritera i 3-5 minuter. Sedan är dom redo att ätas. Du kan stoppa hela fisken i munnen, vilket jag ofta gör. Benen är ingen fara, men det är inte alltid huvudet smakar gott, så det kan ni bryta av. Jag har nyligen lärt mig att föroreningar kan samlas i huvuden på Oama så det kanske är bäst att undvika.

Ha de så kul med fisket och smaklig måltid!

Om ni vill lära er mer och fisken och fisket av Oama så kan ni läsa vidare HÄR, HÄR och HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *