Om Mig

ommig

Aloha! Född och uppvuxen i Sverige så bor jag numera i Hawaii men besöker Sverige med jämna mellanrum. Jag kom hit som student år 1996 och tänkte stanna två år. Men det blev examen på universitet och sedan stannade jag och skapade familj. Trivs som fisken! 🙂

Med denna sajt vill jag skapa en länk mellan mina två hem och förhoppningsvis hjälpa Er planera semestern, studietiden, eller flytt.

Jag vill tillägga att efter så många år utanför Sverige gränser att mitt svenska språk inte är det bästa. Ursäkta om mina blogginlägg låter illa.

Kommentarer (39)

 • Hejsan!
  Hittade din blogg av en tillfällighet för ett tag sen. Letade runt efter info eftersom jag var på väg till Hawaii och Oahu.
  Nu sitter jag här på 360 café tack vare dig!
  Billigt, gott och bra!

  Keep up the good work med bloggen, kommer fortsätta läsa den även efter att jag åkt hem!

  Hälsningar från Kristin som sörplar kaffe på 360 café just i detta nu.

  • Vad kul! Ja, 360 Cafe är ett härligt ställe. Speciellt en dag som den här då det regnar. Ha de så kul på resten av din vistelse.

 • Hej Mattias!

  Jag vill tacka dig för all information och fakta som jag fick av dig innan vi åkte till Hawaii i slutet av Augusti, har glömt att skriva och tacka, vi hade en underbar resa till Big Island, Kailua-Kona, har gjort många roliga saker , ätit gott och bara njutit av ön, allt från sköldpaddor till krabbor:)

  Tack än en gång:)

  Lena

 • Hej Mattias!!
  Vi ska åka till Hawaii och oahu i april nästa år. Din blogg är jättebra att läsa och få fakta ifrån. Vi längtar ihjäl oss 😉 Vi ska hyra bil från Avis och bo på Turtlybay, har hyrt en lägenhet där. Stämmer det som alla säger att det är så dyrt på Hawaii?? Vi har ju en lägenhet så jag tänkte vi kunde laga den mesta av maten själva.

  Mvh Veronica

  • Ja, generellt sätt är det dyrt i Hawaii. Men det beror vad man jämför med och vad man jämför. Livsmedel kan ibland vara upp till dubbelt så dyrt jämfört med fastlandet USA, men jämför man med Sverige så är det oftast inte så stor skillnad. Du kanske får en liten chock när du ser priser på mejerivaror, för det är ju subventionerat i Sverige. Det ska dock nog inte vara några problem. Att äta ute är billigare här än i Sverige, vare sig det är snabbmat eller lyxrestaurant.

 • Hej! både jag och min fru är snart färdiga sjuksköterskor. vore intressant att veta om vi är aktraktiva som arbetskraft för Hawaii. Mycket tacksam för svar. Mahalloo!

  • Hej Jimmy. Grattis till bra utbildning. Sjukvård är ett attraktiv område att jobba inom även i Hawaii. Men det är svårt för mig att säga hur lätt det skulle vara för er att få jobb här. Sjukhus och kliniker har börjat omstrukturera en del de senaste åren och det har varit svårare för sjuksköterskor att hitta jobb. Jag har två vänner som är legitimerade sjuksköterskor. Den ene jobbar numera på två olika sjukhus och den andre har slutat och börjat jobba inom läkemedelsbranschen istället. Klart det behövs ju alltid sjuksköterskor. Det kanske är något en invandringsadvokat bättre kan hjälpa er med. Lycka till! Aloha!

 • Hej! Vet du hur lätt/svårt det är för en ung svensk att komma och t.ex. försöka ha något vardagligt jobb (t.ex. cafe) på Hawaii om man vill flytta ditt ett år eller så? Skulle vilja gå college men så otroligt dyrt..

  • Det är tyvärr inte så lätt. Du kan komma hit som turist i tre månader utan några problem men man får inte jobba som turist. Arbetsgivarna kräver att du visar arbetstillstånd när du börjar jobba. Det måste man ordna innan man kommer hit, vilket inte är så lätt. Ett alternativ är att du söker dig hit och jobbar som ”au pair”. Jag tror det finns företag i Sverige som hjälper till med sånt. Lycka till!

 • Tjena! Bra blogg du har fixat till här, intressant att läsa!

  Har lite frågor om du har tid att svara på dessa, jag och en tjej kompis vill väldigt gärna åka till Hawaii för att stanna ca 1 år ( till en början;) ) då livet i sverige är bara grått och tråkigt!

  Jag är utbildad bartender och någon koll på hur det är att få jobb som det?
  Vad ligger boende priser på omkring? klarar man sig på sin arbetslön om man hittar det eller behöver man ha sparat pengar för att klara av boendet? Kan bo egentligen hur som helst då det är solen och värmen som lockar mest.

  Hur är det lättaste sättet att göra för att få arbetstillstånd?

  Tack!
  / Christoffer

 • Hej Mattias!

  Har skickat ett längre email till dig alldeles nyss (hoppas det har kommit fram!) & frågat om orkanens påverkan på Hawaii idag. Jätteglad och tacksam för snabbt svar för jag måste boka en resa i helgen!

  Varma & soliga hälsningar
  Marit

 • Hej Hej,

  Tack för din blogg, en underbar vägledning och hjälp här ifrån Sverige. Fråga då det kommer till naturen och klimatet, vi har läst att Nov-mar är den ”regnigaste” perioden. Om man som turist vill uppleva sol, värme, gröna/blommande träd vilken månad är då bäst? september hur är det på Hawaii då?

  Vänligen Frida

  • Hej Frida, generellt så stämmer det att det att det regnar mest under den perioden. Men det beror även på var man befinner sig. Naturen och klimatet är alltid fint här. Det är grönt och alltid något som blommar under året. September är en fin månad och bra tid att komma hit.

 • Hej! jag ska skriva en uppsats om Hawaii och om befolkningen vill bli självständiga från USA. Jag har lite problem med att hitta artiklar, finns det nått intresse att bli självständig?

  Tack på för hand!!

  mvh Sandra

  • Hej Sandra, kul att du skriver om Hawaii. Det finns ett antal organisationer här i Hawaii som driver ett politiskt budskap om att bli självständiga. Fast de mer realistiska är inte självständighet (kommer aldrig hända) utan att få mer egenbestämmande, typ som indianerna på fastlandet eller samerna i Sverige. Du kan söka på nätet efter ”hawaii sovereignty movement”. Lycka till!

 • Hej,

  jag heter Gunnar och är på väg till Maui för att meditera.

  Kommer den 15e december. Vet du nåt bra enkelt stilla billigt ställe att bo på?

  Ha en vänlig dag…

  Gunnar

  • Yikes! Det var inte mycket tid du gav mig. Jag såg inte din kommentar förrän nu. Så du anländer idag. Jag antar att du redan har fixat något, men om inte eller kanske andra läsare vill veta också, så kan jag rekommendera Ka’anapali Beach Hotel. Kanske inte det billigaste, men hyfsat tyst och enkelt. Om du verkligen vill ha stillhet för din meditation så får du ta dig till Hana på andra sidan ön. Jag har varit där men dock aldrig övernattat. Ha en skön resa! Aloha!

 • Har du några tips på svenska lekgrupper på Oahu? Kommer vara i KoOlina i ca två månader med min fyraåriga son. Bor i Seattle på heltid och hade inte barn när jag bodde i Mililani 2000-2005. Tack på förhand!

  • Hej Susanne, vi kom precis tillbaka från Seattle. 🙂 Var först i Kanada och åkte snowboard i en vecka och sedan några dagar hos vänner norr om Seattle. Underbart ställe! Tyvärr känner jag inte till några svenska lekgrupper. Det finns dock säkert mycket annat kul ni kan ha för er i KoOlina. Du är säkert sett den här sajten: http://www.koolina.com/ Lycka till! Aloha!

 • Hej

  Mitt namn är Christina.

  Jag var på semester på Hawaii i höstags. Funderar på att åka dit igen och ev söka jobb. Skulle vilja veta hur man får kontakt med svenskar. Så man inte är helt utlämnad. Vet du något om det?

  Vänligen
  Christina

  • Hej Christina, kul att du vill flytta till Hawaii. Det brukade finnas en hel del svenskar på Hawaii Pacific University när jag var student där. Vet dock inte om det fortfarande är fallet. Annars kan du kontakta SWEA för dom verkar vara en trevlig grupp av svenskor som anordnar olika events som midsommar och lucia-firande. E Komo Mai!

 • Hej Mattias
  Jag och en vän åker till Hawaii nu i slutet av Juni och kommer stanna över 4 juli. Hur firar de på Hawaii?

  Mvh Elisabeth

  • Det är mycket BBQ som gäller….antingen hemma hos någon eller på stranden eller i en park. Det skjuts även en del fyrverkier. Ha de så kul här i Hawaii! Aloha! 🙂

 • Hej Mattias.
  Jag ska resa någonstans 20feb-5mars och funderar på Hawaii. Hur är vädret? Har googlat och fått fram att vädret är ca 26grader och kan regna en hel del. Stämmer det? När är bästa tiden att åka till Hawaii isåfall?
  Om jag åker har jag bestämt mig för att besöka Honululu och öarna kauai och Maui då en tjej på resebyrån sa att det är dom finaste öarna. Har du något tips på bra billigare hotell?
  Är det något speciellt du tycker man ska se eller göra under vistelsen?

  Grymt bra blogg!
  Ser fram emot ditt svar.
  Hälsningar Sofie

  • Hej Sofie! Har du tittat på min vädersida? http://hawaiibloggen.se/vader
   När det regnar så gör det mest det på de östra sidorna av öarna. På södra och västra sidorna av öarna är det mer torrt. Som jag nämnt på andra inlägg och sidor så är det svårt att säga vilken eller vilka öar som är finast. Alla öar är fina. Vissa gillar en ö mer än andra och alla har olika smak. Så angående vad jag sa om regnet, så förstår du nog när du letar hotell att de flesta ligger på södra och/eller västra delarna. 🙂 Om du åker till Kauai så är det väldigt fint att hajka där. På Maui kan det var ganska kul att åka upp till Haleakala-kratern eller utforska den långa vackra vägen till Hana. Angående hotell så kolla vad som finns i Kihei på Maui och Lihue eller Poipu på Kaui. Räkna med att hyra bil. Oahu har ett bra buss-system och Kauai har ett fåtal småbussar. Men på Maui är det svårt att ta sig runt utan bil. Ha de så kul! Aloha!

 • Hej
  Så kul och framförallt värdefullt att läsa alla tips och råd.
  Jag var med min familj både på Oahu och Maui 2008 och nu vill vi tillbaka igen. Vi kommer denna gång att stanna på Oahu då vi bara såg Honolulu sist samt Pearl Harbour.
  Vi är denna gång 12 personer och har hyrt ett hus som ligger här https://goo.gl/maps/7fJWp6ed2jm och det pratas ju så mycket om väderskillnaderna beroende på vilken sida man bor. Har vi valt rätt sida? finns det något i närheten där vi bor gällande natur, stränder, snorkling eller restauranger? alla tips omtages med tacksamhet. Vi kommer fira Jul och nyår där så det är ju en stund kvar. Vi kommer huta bilar så vi kan flytta oss fritt på ön. Med vänlig hälsning, Anders

  • Hej Anders! Visst stämmer det vilken sida på ön man befinner sig. Men bli inte avskräckt av det. Det beror även hur nära havet man är. Ju närmare havet ju bättre väder. 🙂 När är det ni kommer hit? Angående läget där ni kommer bo (Waimanalo)… Det finns fina stränder i närheten. Ni kommer ha nära till Waimanalo Beach, Makapuu Beach, Sandy Beach och Hanauma Bay. Makapuu och Sandies är kända för body surfing och har ”shore break” vilket kanske inte är det bästa för folk som har simsvårigheter. Hanauma Bay är känt för snorkling. Inte alltför långt till Kailua Beach heller. Det finns också ställen att hajka nära där ni kommer bo. Dock finns det inga restauranter eller nattliv i närheten. Har ni bil (nästan ett måste där ni kommer bo) så får ni åka till Kailua eller Hawaii Kai för det. Vill du snacka mer så kan du alltid mejla mig. Trevlig resa!

 • Hej!
  Trevlig sida man kom in på. Jag är lärare och undrar om du har några tips på skolor man kan vända sig till som kan behöva lärare. Finns det svenska skola? Ha själv tre små barn varav en som går i skola. Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning, Lotta

 • Hej Mattias!
  Planerar resa till Hawaii under jul och nyår. Kommer först besöka Big Island 10 dgr och sedan Oahu 10 dgr. Jag och min man gjorde en liknande resa på vår bröllopsresa 1996, men nu vill vi återvända och ta med våra söner, 19 och 16 år. Vi var fascinerade av North Shore sist vi besökte Oaho. Förstår att de STORA vågorna finns där under vinterhalvåret. Min fråga är dock; är det någon idé att tro att det går att bada på norra och nordvästra delen av ön för oss icke-surfare, eller som bara vill prova på surfing på ett nybörjarsätt, under denna del av året? Bor man vid stranden vill man ju gärna kunna utnyttja den utan att riskera livhanken LOL.
  Mvh
  Maria

  • Nja, det kanske går på de lugnare dagarna. Men är det stora vågor så är det lite mer riskabelt. Jag var uppe på North Shore en gång när det var stora vågor och life guards lät mig inte ens gå i vattnet. Men det beror även på var på North Shore man befinner sig. Vissa ställen är lugnare än andra.

 • Vi planerar att åka till Hawaii i januari. Hur är vädret då? Är det hyfsat varmt? Jag undrar också om det finns några ”farliga” djur på Hawaii? Tack på förhand!

  • Ni kan se väderinformation här: http://hawaiibloggen.se/vader

   Det finns knappt några farliga djur här. Det farligaste är väl tigerhajarna i havet, men det är lätt att undvika dom (simma inte för långt ut, håll till på grundare stränder, och fråga strändernas life guards om ni känner er osäkra). Annars finns vissa andra djur att undvika i havet: brännmaneter, moränor, barracuda samt koraller. Jag har dock bott 20 år i Hawaii och aldrig råkat ut för något. Jag har aldrig sett en haj i havet, jag har sett brännmaneter men dom kommer bara då det är fullmåne, jag har aldrig sett någon moräna eller barracuda. När jag skriver koraller så är dom jättefina att titta på och är inget man bör oroa sig för så länge man inte går på dom eller skrapar huden mot dom. Koraller är ju levande organismer och kommer dom innanför huden (vid skrap) så kan dom växa inom. Därför bör man uppsöka läkare om man skrapar sig på koraller. På land så finns det inget farligt….men det är inte så kul att bli biten av en centipede.

   Trevlig resa! Aloha!

 • Hej Matte!
  Jag kollar först om du har bloggen aktiv innan jag skriver något längre.
  Men kortfattat så är jag 52 år med vuxna barn och funderar på att lämna Sverige och har av ett speciellt skäl fattat intresse för att kanske flytta till Hawaii – för gott. Jag gjorde min värnplikt inom ingenjörstrupperna och var uttagen till kompanibefäl. Jag har jobbat inom IT i finansbranschen i 20 år med som datatekniker och programmerare och är även kunnig inom många hantverksprofessioner och har tidigare jobbat med elektronikkonstruktion och reparation och har de senaste åren utbildat mig inom CAD / CAM med 3D skrivare och CNC-fräsning som inriktning. Jag kan även arbeta med reparationer av både bilar och motorcyklar och deras elsystem på professionell nivå och kan svetsa. Har mycket hög datavana och kunnande inom specialprogramvaror för elektronikkonstruktion och ett par av de ledande programmen inom CAD och CAM. Vad tror du det finns för möjligheter för mig där? Om jag söker arbetstillstånd och får det, finns det möjlighet att enkelt starta eget tror du? Är beredd att jobba med i princip allt utom allt för tunga lyft då jag har ett diskbråck. Annars är jag även stor och stark.

  Mvh / Tomas

  • Hej Tomas, det låter som du har bra erfarenheter och som också skulle funka här. När du har arbetstillstånd så kommer det nog inte vara några problem att hitta jobb. Du kan mejla mig också om du har fler frågor. Lycka till!

 • Hej Mattias!

  Vi är 3 personer som tänkte forska nästa höst på Hawaii och undrar om du kan rekommendera någon hemsida eller liknande som man kan hyra en lägenhet under den tiden?

  Tack för en toppen hemsida!

 • Tjena Matte. Nu lämnar vi Gbg för två veckor på ”din” ö. Hoppas vi kan träffas.
  Franke bröderna hälsar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.