Korta Fakta

Flag-of-Hawaii

Flagga – Ni har säkert märkt att Hawaii’s statsflagga har en brittisk liten flagga (union jack) i översta vänstra hörnet. Hawaii var nämligen ett brittiskt protektorat åren 1794-1843. De behöll flaggan efter att USA tog över och blev en delstat. Det är den enda amerikanska delstaten som har ett annat lands flagga på din delstatsflagga. Ni kan läsa mer HÄR.

Mitten av Stilla Havet – det är ju väl känt att Hawaii ligger långt från Sverige. Men Ni kanske inte visste att Hawaii i stort sett ligger nästan exakt halvvägs runt jorden och i mitten Stilla Havet. När Ni väl har tagit den långa flygresan till Los Angeles i Kalifornien så är det fortfarande en 5.5 timmars flygresa till Hawaii.

Hapa – är ett ord som används mycket i Hawaii. Det kommer från Hawaiianska språket och betyder ”delvis” eller ”blandad”. Oftast används det för att beskriva en person som är ”blandras”, dvs hälften europeisk ursprung och hälften asiatiskt ursprung, som Keanu Reeves i bilden ovan. Ibland används det också för att beskriva ris som är hälften vitt ris och hälften brunt ris.

Smältdegel – Hawaii är nog det mest ”blandrasiga” stället på jorden och det funkar fantastiskt. Jo, det finns en liten segregation, typ Kailua är mest vitt och Kalihi är filipinskt. Men i stort sett finns det knappt någon segregation eller etnisk diskriminering här. Över 60% av alla barn födda i Hawaii är av blandat nationellt ursprung.

Storstad – När jag var ung så var det många som trodde att folk bodde i hyddor i Hawaii och att det var bara små byar och stränder. Men Honolulu, som är huvudstaden i Hawaii, har närmare en halv miljon invånare med många skyskrapor och mycket trafik.


Urinvånare – Hawaiianer är ett polynesiskt folk som dom tror kom till Hawaii runt år 300 från Tahiti och andra öar i Stilla Havet. Idag så är bara 10% av Hawaiis befolkning ”riktiga” Hawaiianer.(inte mycket fakta än men jag kommer fylla på efter hand)Kommentarer (8)

  • Tack! Ja, tyvärr händer det så mycket annat i livet så jag har inte lagt ner så mycket tid på bloggen som jag eller ni läsare kanske önskat. Hoppas kunna lägga upp mer fakta framöver. Tills dess finns det ju en del fakta på Wikipedia. Aloha! -Mattias

 • katharinam.samuelsson71@gimeil.com

  Dem är vackra och det är syn att dem vita har över tagits så att det inte finns så många som talar ders morders mål och att det har över tagits och att Deras tradition också över tagits . jag tycker det är viktigt att dem får ha kvar vad det gäller ders språk och tradition och dem vet vilka dem är och barnen och barnbaen som sina förfäder och så vidare

  • Jo, den Hawaiianska kulturen har faktiskt återhämtat sig de senaste åren då det blir allt vanligare att det Hawaiianska språket undervisas i skolan och att barnen lär sig mer om Hawaiiansk kultur…..även i skolor där det inte går många riktiga Hawaiianer. Lyckligtvis så kommer kulturen att överleva. 🙂

 • hej! vi (3 vuxna 2 barn) kommer till Honolulu i mitten av juni, om man skulle välja 3-4 inte för långväga ”utflykter” vad skulle du då välja ??

  • Beror på vad ni gillar att göra, men här är några exempel: Diamond Head, Kailua och/eller Lanikai Beach, Pearl Harbor, Hanauma Bay, Valley of the Temples, Makapuu Point, Pali Lookout, etc. Aloha!

 • Hej
  Vi är en familj som ska resa till hawaii i januari. Vi funderar på maui eller Honolulu. Har du möjlighet att ge oss råd och tips om vilken ö vi ska välja. Våra barn är 10,7,1 år. Stort tack.

  • Ganska svårt att svara på den frågan utan att veta vad ni gillar att göra. Det finns stränder och hajk på båda öarna. Ön Oahu (där Honolulu ligger) är dit flest folk åker då det liksom är navet i hela ögruppen. Men tyvärr är det ganska packat med folk i vissa områden. Om ni vill ha lugn och ro och inte tänker shoppa eller partaja, då är nog Maui det bättre valet för er. Om ni bestämmer er för Maui och inte har något emot kostnaden, så kolla in hotellet Hyatt Regency Maui. Perfekt ställe för era barn! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.