Skip to main content

Korta Fakta

Flag-of-Hawaii

Flagga – Ni har säkert märkt att Hawaii’s statsflagga har en brittisk liten flagga (union jack) i översta vänstra hörnet. Hawaii var nämligen ett brittiskt protektorat åren 1794-1843. De behöll flaggan efter att USA tog över och blev en delstat. Det är den enda amerikanska delstaten som har ett annat lands flagga på din delstatsflagga. Ni kan läsa mer HÄR.

Mitten av Stilla Havet – det är ju väl känt att Hawaii ligger långt från Sverige. Men Ni kanske inte visste att Hawaii i stort sett ligger nästan exakt halvvägs runt jorden och i mitten Stilla Havet. När Ni väl har tagit den långa flygresan till Los Angeles i Kalifornien så är det fortfarande en 5.5 timmars flygresa till Hawaii.

Hapa – är ett ord som används mycket i Hawaii. Det kommer från Hawaiianska språket och betyder ”delvis” eller ”blandad”. Oftast används det för att beskriva en person som är ”blandras”, dvs hälften europeisk ursprung och hälften asiatiskt ursprung, som Keanu Reeves i bilden ovan. Ibland används det också för att beskriva ris som är hälften vitt ris och hälften brunt ris.

Smältdegel – Hawaii är nog det mest ”blandrasiga” stället på jorden och det funkar fantastiskt. Jo, det finns en liten segregation, typ Kailua är mest vitt och Kalihi är filipinskt. Men i stort sett finns det knappt någon segregation eller etnisk diskriminering här. Över 60% av alla barn födda i Hawaii är av blandat nationellt ursprung.

Storstad – När jag var ung så var det många som trodde att folk bodde i hyddor i Hawaii och att det var bara små byar och stränder. Men Honolulu, som är huvudstaden i Hawaii, har närmare en halv miljon invånare med många skyskrapor och mycket trafik.


Urinvånare – Hawaiianer är ett polynesiskt folk som dom tror kom till Hawaii runt år 300 från Tahiti och andra öar i Stilla Havet. Idag så är bara 10% av Hawaiis befolkning ”riktiga” Hawaiianer.(inte mycket fakta än men jag kommer fylla på efter hand)Comments (8)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *