Skip to main content

Väder

Vädret i Hawaii är mycket konsekvent, med endast mindre förändringar i temperatur under hela året. Det finns egentligen bara två säsonger i Hawaii: sommar (kallas Kau på Hawaiianska) från maj till oktober och vintern (Hooilo) från november till april.

hawaii_temp

Öarna är en otrolig samling av olika mikromiljöer, var och en med sitt egna unika väder, växter och djur. Som ett resultat av den skyddande effekten av vulkaniska berg och skillnader i väder som finns på olika höjder, kan du hitta tropiska regnskogar, kalla alpina regioner, torra öknar och soliga stränder – allt inom loppet av bara några mil.

Nederbörd och passadvindarna

Genom större delen av året så påverkas vädret i Hawaii främst av högtrycks-zoner i norra Stilla havet som pumpar svala och fuktiga passadvindarna ner på öns nordöstra sluttningarna. Dessa vindar tvingas uppför bergets höjder där deras fukt kondenseras till moln som producerar regn. Merparten av regnet faller i berg och dalar på nordöstra sidan av öarna. Det är detta väderfenomen som skapar Hawaiis rika, gröna, tropiska miljö.

nederbord

De regnigaste månaderna är från november till mars, men vinterns regn stör i allmänhet inte semesterplanerna, eftersom vädret är mycket lokalt. Detta innebär att om det regnar där du är så finns det nästan alltid en solig plats längs kusten.

Hawaiis passadvindar gör att det nästan alltid finns en svalkande bris här. Flera gånger under året  stannar passadvindarna helt och vinden växlar runt för att komma från söder eller väster, vilket ger stormigt eller varmt klibbigt väder. I Hawaii kallas det ”Kona” väder, eftersom kona betyder lä eller syd, och detta pekar i riktning från vilka dessa vädersystem anländer.

Vatten och Surf

Hawaiis vattentemperaturer är bekväma under hela året. Den genomsnittliga vattentemperaturen är 23,3 C, och på sommarn som högst 26,7 ° C. Vågor varierar kraftigt mellan öarna och årstider. Under sommaren är vågorna som mest skonsamma. Under vintern kommer de stora legendariska vågorna till främst de norra kusterna på Hawaiis öar.

Vågförhållanden är oftast mycket lokal, så om vågorna är för stora på stranden, kan du oftast hitta lugnare vatten på en mer skyddad strand. Starka strömmar kan göra någon strand osäkra när som helst under året, framför allt på vintern. Fråga hotellpersonalen eller en livräddare om havsströmmar eller leta efter varningsflaggor och skyltar på stranden.

Aloha!

Comments (20)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *