Skip to main content

Inkomstskatter

Skrivet av matte den .

Betala skatt, det måste man även göra om man bor i Hawaii. Men det skiljer sig en del mellan länder och stater. Här kommer en liten översikt.

Jag har skrivit om General Excise Tax tidigare, som liknar sales tax. Vad det gäller inkomstskatt, så finns det två av dom. Federal income tax och State income tax. Federal kan jämföras med den svenska statliga inkomstskatten och State kan jämföras med kommunalskatt.

Den federala skatten är densamma var man än bor i USA och är baserad på hur mycket man tjänar (se tabell ovan). Dock är det bara 53% av den amerikanska befolkningen som betalar federal skatt. Det är nämligen lätt att via skatteavdrag kunna sänka den här typen av skatt eller inte betala något alls. Några exempel på stora avdrag är om man har huslån, barn, studerar, eller handelsbolag. Denna skatt betalar för saker som försvar och infrastruktur.

Den Hawaiianska (State tax) skatten är endast för folk som bor i Hawaii. Varje stat i USA har sin egen State tax….eller 7 stater har ingen alls (t ex Florida, Texas, Washington, etc). Denna skatt är också baserad på din inkomst (se tabell ovan) och är oftast inte så hög, men det är svårt att komma undan den för stater tillåter inte lika många avdrag. Denna skatt betalar för saker i Hawaii som lokal infrastruktur, skolor, sjukvård, miljöskydd, rättsväsendet, etc.

Det finns faktiskt en till liten skatt som är baserad på din inkomst och det är den som heter Social Security Tax. Man kan översätta det till ”välfärdsskatt” som täcker pension och förtidspension pga handikapp. Den skatten ligger på 1.5% för anställda och 2.9% för egenföretagare.

Hoppas ni lärde er något nu. Aloha!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *