Lugnaste Öarna

Skrivet av matte den .

Jag fick nyligen en fråga från en svensk resenär om vilken av de Hawaiianska öarna som är lugnast?

Så det blev till att jag rankade dom i den ordningen, alltså lugnaste ön är #1 och den mest exploaterade ön ligger längst ner.

 1. Molokai
 2. Lanai
 3. Kauai
 4. Big Island
 5. Maui
 6. Oahu

Dock får man tänka sig för när man tänker lugn…för de två överst rankade öarna är extremt lugna, och passar nog inte de flesta resenärerna. T ex så har Molokai endast ett enda hotell på hela ön. Lanai har 3 hotell, varav 2 är lyxresorts. Egentligen så är den enda anledningen man åker till Molokai är för att rida mula. Lanai är mest populärt bland folk som vill spela golf och hänga på dyrt resort som inte har så många gäster…samt kändisar som vill komma bort från allt och alla. Det är inte att jag vill avskräcka er från att åka till dessa öar. Jag har själv varit där och åker gärna tillbaka. Men räkna inte med att se eller göra speciellt mycket om ni åker dit. Dock rekommenderar jag Molokai och Lanai om ni har besökt de andra öarna redan och vill se mer av Hawaii.

Om ni vill komma bort från Honolulu/Oahu och åka till en lugnare ö men ändå göra saker och ha tillgång till många restauranger så rekommenderar jag Kauai och Big Island. Maui är också populärt och det finns mycket att göra där, men är inte lika lugnt som de andra.

Ha de gott!

Aloha!

 

Kommentarer (4)

 • Hej! Jag och min man planerar semester på Hawaii 19/12-10/1. Det är vår smekmånad och vi vill surfa, snorkla, hajka, äta gott och sola på paradisstränder. Vi är inne på oahu, big Island och Maui. Hur lång tid rekommenderar på resp ö? Tips att se och göra? Vad ska man göra på nyårsafton? Tack 🙂

 • Hej Isabelle!
  Kul med smekmånad på Hawaii. Jag gjorde själv min smekmånad under 2016 med 2 veckor i Waikiki (O’ahu). Nu kan Mattias mycket möjligt ha betydligt bättre förslag så ta gärna mina förslag tills Mattias kommer med lite bättre idéer 🙂

  Vi dök ett par vändor, finns enormt mycket att se (kan kolla upp var de utgick ifrån om det är intressant), annars bör ju Hanauma Bay vara ett bra stopp för snorkling med alla sköldpaddor. Det vi blev förvånade av här var dock parkeringsmöjligheterna och att när den blev full så fick man inte komma ner.

  Angående surfa osv. har jag inga förslag men jag kan varmt rekommendera en helikoptertur runt ön. Vi flög en timme och kom runt hela ön, inkl. en landning på Honolulu flygplats (riktigt coolt!). Kolla på https://paradisecopters.com/tours/oahu-the-magnum-experience/ för mer info. Den sved en del i kassan men var värd varenda krona. Och betalar man dessutom hemifrån så är den ju ”gratis” väl på plats 😉

  Mattias, över till dig och de riktigt bra tipsen!

  • Hej Isabelle och tack Daniel för ditt svar. Jag har varit ute och campat igen så det blev en fördröjning innan jag kunde sätta mig ner och svara. Det finns fina ställen att tälta här på Oahu (och de andra öarna också) men det är nog inget som intresserar smekmånad-resenärer. 😉 Ska försöka hålla mig kort i svaren nedan. Ni är också väldigt välkomna att mejla mig om ni vill ha mer detaljer.
   Tid på varje ö: Jag tycker mest tid behövs på Oahu och Big Island. Oahu för att det finns mest att göra där samt Big Island för att den är så stor och tar länge att åka mellan olika destinationer. Maui är givetvis en härlig ö att göra ett stop på också och där finns många fina stränder. Men eftersom ni kommer vara här 3 veckor så behöver ni alltså inte stressa något eller oroa er för att ha för lite tid. Det är värre när folk försöker klämma in 3 öar på 10 dagar.
   Surfa: Då ni kommer vara här på vintern så är surfing på North Shore (nord-Oahu) ganska uteslutet. Det gäller även Jaws och Ho’okipa (nord-Maui). De ställena är utmärkta för att titta på professionella surftävlingar men har absolut för stora vågor på vintern för oss dödliga. På vintern är Waikiki (Oahu) ett bra ställe att lära sig att surfa eller Kihei (Maui). Tyvärr känner jag inte till några surfställen på Big Island.
   Snorkla: Precis vad Daniel sa så är Hanauma Beach ett grymt ställe att snorkla på Oahu. Och han har även rätt att det kan vara packat med folk och att man inte kan köra in och parkera när parkeringen är full. Det går bussar dit från Waikiki. Jag kan dock vara er chaufför och släppa av er och sedan köra er till andra ställen där det kan vara svårt att parkera. Det är bäst att anlända till Hanauma Bay tidigt på morgonen eller sen eftermiddag. När ni planerar Hanauma Bay så kom även ihåg att de har stängt på Tisdagar. Ett annat ställe som är bra att snorkla och dyka på Oahu är Electric Beach på västkusten. Där krävs det dock att man är en bra simmare (strömt) och det kan vara svårt att hitta. På Maui rekommenderar jag starkt att ni tar båt ut för att snorkla på halvmåne-ön Molokini. Det är bland det bästa jag gjort i Hawaii. Har ni tur kan ni även se valar från båten.
   Hajka: Det finns många olika fina hajker på alla öar. På Big Island är det väldigt intressant att hajka runt omkring kratern/vulkanen. Ni kan mejla mig för flera förslag.
   Angående ”äta gott” och ”paradisstränder” så finns det gott utbud och skulle ta för mycket plats för mig att skriva här. Email fungerar bättre för det. 😉 Men om ni är på Big Island så rekommenderar jag alltid att se solnedgången på Lava Lava Beach Club – ingen paradisstrand, men ett härligt ställe att spendera kvällen vid havet. Här är några stränder att tänka på: Bellows Beach (Oahu), Hulopoe Beach (Maui), Hapuna Beach (Big Island). Jag brukar rekommendera Lanikai Beach på Oahu – det är en väldigt vacker strand, men med social media så har det blivit ett ställe dit många söker sig nu och det är inte lika stillsamt längre, såvida ni inte är där tidigt på morgonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.