Varför är sjukvård så dyrt i USA?

Skrivet av matte den .

Det verkar nästan som sjukvårdsdebatter tar upp den större delen av politiska dagen i Washington DC nu för tiden. Något som är en het fråga men som aldrig riktigt behandlas är varför sjukvården är så dyr över huvudtaget?

Alla talar om välfärd och socialism i Europa, men vad många inte vet är att USA spenderar mer på sjukvård än något annat land i världen. Ändå rankas bara amerikansk sjukvård på 37e plats i effektivitet.

Här är de största anledningarna till de skyhöga kostnaderna i USA:

 1. Mediciner är de dyraste i världen. T ex, om en medicin kostar motsvarande 100kr i Europa och i Kanada så kanske den kostar 200kr i USA. Det kan låta konstigt då medicinen tillverkas av samma pharmabolag. Men det har att göra med frihet i prissättning. I USA så sätter bolagen priset på medicinen medans i Europa och Kanada så förhandlas priset av staten. Och om en medicin går back i Europa så lägger bolaget på marginal i USA så dom kan gå med vinst i slutändan.
 2. Administrativa kostnader är mycket högre i USA på grund av att den medicinska kodningen och faktureringssystemet är så krångligt.
 3. USA använder sig av specialistläkare mer än något annat land och dessa läkare tar bra mycket mer betalt än en allmänläkare.
 4. Amerikanska läkare gillar att skriva ut nya dyra mediciner även om de gamla billiga medicinerna fortfarande funkar bra.
 5. Defensive medicine – mina vänner som är läkare säger att det här är den största boven. Ni vet ju redan att man kan bli stämd för hutlösa summor i USA och det gäller även inom sjukvården. Därför så skyddar sig läkare genom att göra alla möjliga medicinska tester på deras patienter för att helt enkelt täcka deras egna arsle.

Så innan politiker skriver nya sjukvårdslagar hit och dit så kanske det bästa skulle vara om de såg över byråkratin först och förenkla systemet. Men det är ju politiker inte så duktiga på. Det är ju lättare och bara komma på någon nytt som gör byråkratin värre.

Aloha!

Kommentarer (2)

 • Hej!
  Mitt namn är Sandra, nu i December så åker jag och min familj (sammanlagt är vi 4 st) till oahu samt Maui.
  Problemet är att redan så är alla hotell typ fullbokat ( om man inte vill betala mellan 70000-350000 för 10 nätter) Så när man går in på alla hotels, booking osv så kommer det fram lägenheter som man hyr av privat personer eller företag.

  Har du någon erfarenhet av detta?

  Jätte tacksam för svar.
  Mvh Sandra

  • Hej Sandra,
   Ja, pga högkonjuktur inom turistbranschen (besöksantalet har slått rekord varje månad i år) så har det blivit svårare samt dyrare att hitta hotellrum. Därför blir det mer och mer vanligt att folk hyr lägenhet eller hus via AirBnB, HomeAway, VRBO, etc. Att hyra från privatpersoner är helt ok om ni gör det via de sajterna. Se över recensionerna som folk har skrivit om ställena….kolla inte bara på betygsättningen utan läs vad folk säger. Håll er dock borta från sajten Craigslist – finns många lurendrejare där. Lycka till! Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.