Skip to main content

Rat Lungworm Disease

Skrivet av matte den .

Det börjar bli mer och mer rubriker om folk som blivit sjuka från att äta råa grönsaker i Hawaii på senaste.

Jag hittar ingen översättning av Rat Lungworm Disease till svenska, men det är en obotlig sjukdom som sprids från råttor till sniglar som sedan kryper på salladsblad, morotsblad, bananer och liknande grönsaker och frukter. Det här läser du säkert inte om på turistsajter om Hawaii, eftersom det kan avskräcka folk från att komma. Men jag är ingen som censurerar, så här är några saker du behöver veta:

Det är inte så utbrett än men fallen verkar stiga. Det är 1-9 personer som blir smittade varje år och sedan 2007 är det två personer som har dött från infektionen. I år verkar det vara mer vanligt med 6 stycken fall rapporterade på ön Maui, men tidigare fall har rapporterats på alla öar, så det är inte bara Maui som är utsatt.

Det finns inget botemedel eller medicin. Parasiterna dör ut av sig själv efter ett tag. Vanliga symptom är huvudvärk, kräkningar och i vissa fall förlamning. Det bästa sättet att förebygga infektion är att inte äta råa grönsaker. När man kokar grönsakerna så dör parasiterna. Om ni köper grönskar som ni vill äta råa, typ salladsblad, så se till att skölj det väldigt noggrant. Äter ni lokalt inköpt banan (äpplebananer är ju så jättegoda) så se till att skala bananerna försiktigt och tvätta händerna efteråt. Det går ju dock även att tvätta bananer också.

Den sista saken är att se till att hålla råttor och sniglar borta från en egen trädgård…dvs om ni bor i Hawaii.

Take care!

Bild och information från Hawaii Department of Health

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *