Skip to main content

Mango

Skrivet av matte den .

Utav alla olika sorter av mangofrukt, vilken är godast? Det finns en del att välja bland här i Hawaii.

Det skiljer sig faktiskt en del mellan de olika mangovarianterna. Nedan ser ni en bild över mango ni kan hitta i Hawaii. Haden och Gouveia är dom vanligaste och som säljs i de flesta mataffärerna här.

Min favorit bland de ovan är Golden Glow för jag gillar när mango är lite syrlig. Det som gäller mest dock är att mango inte är fibrig eller trådig och det är dom oftast inte i Hawaii. Trådig mango är inget att ha. Pirie-varianten är också god. Det finns dock en hybrid som min svärfars vän skapade. Den har inget officiellt namn och jag vet faktiskt inte om man kan köpa den nånstans. Jag kallar den ”spoon mango”. Varför? För till skillnad från andra mango så kan man skära den på mitten och ta ut kärnan för att äta halvorna med sked. Det är bara med den sorten mango jag har kunnat göra det. Jag har skrivit om det tidigare (med bilder). I andra sorter så sitter kärnan fast i köttet och man måste skära ut kärnan, vilket kan bli ganska rörigt. Min svärfar kallar den ”ice cream mango” för han brukar lägga glass i hålen där kärnan satt. 🙂

Annars är mango från Mexico och Filippinerna ganska trådiga, och tyvärr är de dom som oftast säljs i amerikanska och svenska matbutiker. Nästa gång ni är i Hawaii under sommaren, så se till att avnjut av lokalt odlad mango.

Det tar väldigt länge att växa ett mango-träd tills det ger bra frukt. Därför sägs det att värdet på ditt hus stiger och är lättare att sälja om du har ett mangoträd på tomten.

Bild från Honolulu Magazine – en riktigt bra tidning!

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *