Skip to main content

Solenergi i Hawaii

Skrivet av matte den .

Energi från solen används på två olika sätt i Hawaii: Solvärme och Fotovoltaik. Det ena värmer upp vatten och den andre skapar el direkt från solceller på en panel.

Hawaii har snabbt antagit solenergi på grund av de höga kostnaderna för el och har en av de högsta per capita-priserna på energi i USA. Hawaiis energikostnader är tre gånger högre och kommer snart att vara nära fyra gånger högre än fastlandet, så Hawaii har motivationen att bli en av de största användarna av solenergi i landet. På grund av dess tropiska läge så ger solen en hel del energi till oss här. Målet är att energin i Hawaii ska vara 100% förnyelsebar vid år 2045. På ön Kauai är dom redan bra på väg. Förra året så stod solen för 77% av deras elproduktion. Det har Tesla hjälpt till med, som har byggt en anläggning (55000 paneler och 272 batterier) för solenergi på den ön.

Själv så har vi bara solvärmare på taket. Vi har haft det ganska länge nu och det sparar oss en del uppvärmningskostnader när vi tvättar kläder, kör diskmaskinen, samt duschar. Vi har inte slagit till med ett fotovoltaiskt system än men det har de flesta av våra grannar.

Det har varit flera motioner i den lokala kongressen om att lagstifta så att alla nya hus som byggs är utrustade med fotovoltaiska solpaneler. Än så länge är det bara lag på solvärmepaneler. Men det verkar ha fastnat i byråkratin då byggare och investerare säger det blir för stora kostnader. Vi får se hur det går! Det är ju en lysande ide! 😉

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *