Skip to main content

Tio saker som bara folk från Hawaii säger

Skrivet av matte den .

Engelska och Hawaiianska är de två officiella språken i Hawaii. Men när ni är här så märker ni att det inte är någon vanlig engelska som pratas.

Da Kine

– Detta kommer från Pidgin-dialekten som finns i Hawaii. Man säger Da Kine när man inte kan komma på det rätta ordet eller inte vet vilket ord man ska använda.

Where you stay?

– Det är en variation av ”where are you”. Alltså, en fråga som översätts till ”var är du?”

Howzit?

– Också en fråga, vilket kommer från engelskan ”how are you?”….hur mår du eller ”Läget?”.

You like go surf?

– Vill du åka och surfa (med personen som frågar)?

Uncle eller Auntie

– Farbror eller faster. I engelskan används dessa ord bara för folk som är släkt…dvs fars bror, mors bror, fars syster eller mors syster. Men i Hawaii används det är för alla som är äldre än en själv. Ungefär som man använde ”tant” förr i tiden i Sverige.

Mahalo plenty

– Ni som har varit i Hawaii vet givetvis att ordet mahalo betyder tack. Om man vill säga ”tack så mycket” så kan man säga mahalo plenty….eller också mahalos.

Slippahs

– Det lokala ordet för flip-flop sandaler. Kommer från engelska ordet slippers…men på fastlandet betyder slippers bäddtofflor, vilket det inte gör här. Oftast är slippahs gjorda av gummi och säljs billigt nästan överallt i Hawaii.

Broke da mouth

– Det här ordet använder min svärfar ganska mycket, för han är mycket uttrycksfull när han äter. Den här frasen beskriver hur gott något är….”this steak broke da mouth” eller ”it was so good it broke da mouth”.

Shaka

– Shaka är inte något man säger, utan ett uttryck man använder med handen. Tummen och lillfingret pekar ut och resten av fingrarna är vikta mot handflatan. Det betyder typ ”allt är ok” eller ”ta’t lugnt”. Kan också användas att hälsa på folk….speciellt när du kör motorcykel.

Grindz

– Ett ord som används för lokal mat i Hawaii. Typ ”let’s get some grindz” om man säger till någon att man vill ut och äta.

Dom här orden ovan använder jag ganska ofta….några mer ofta än andra. Slippahs använder jag en hel del. Även howzit? och where you stay?.

Ideen till det här inlägget fick jag från MSN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *