Skip to main content

Belöning och utnyttjning av kreditkort och bankkonkurrens

Skrivet av matte den .

Det tog inte länge efter att jag anlänt som student i Hawaii att upptäcka fördelen med att betala med amerikanska kreditkort.

Pga konkurrensen bland banker som erbjuder kreditkort så finns det mycket att tjäna på, om man jobbar på det och vet hur man kan utnyttja situationen. Kreditkort är inte längre bara ett sätt att betala på kredit, utan de flesta korten som banker erbjuder ”belönar” användarna med kontanter, poäng hos flygbolag, hotellpoäng, etc. Beroende på vad ditt behov är, så finns det alltid något att hämta.

Mitt första kreditkort i Hawaii som jag utnyttjade till max, var ett kort hos US Bank som gav poäng hos flygbolaget Northwest Airlines (som senare blev uppslukat av Delta). Varje termin så betalade jag skolavgiften, böcker, mat, och andra räkningar. Så gott som det mesta förutom lägenhetshyran. På så sätt belönades jag med så mycket poäng att jag kunde under studieåren flyga ”gratis” till Japan, Thailand, Frankrike, Los Angeles, etc.

Det finns i stort sett tre kategorier på kreditkortsbelöning:

  • Cash Back – t ex man får pengar tillbaka när man spenderar…oftast runt 2%. Dvs, handlar du för 1000 dollar så får du 20 dollar tillbaka.
  • Travel – kort där man antingen tjänar poäng hos flygbolag eller hotell.
  • Points – kort där man tjänar poäng som kan användas i en butik eller till massa andra saker.

Tyvärr finns det ett mörker med kreditkort. Det gäller att hålla koll på hur mycket man spenderar och inte hamna i den så kallade kreditkortsfällan, där skulderna och räntorna skenar iväg. Det gjorde nämligen jag efter ett tag. Efter examen flyttade flickvännen och jag till ny ort, skaffade en lägenhet vi inte riktigt hade råd med, hade svårt att skaffa jobb, men ändå så shoppade vi och åt på fina restauranter utan gränser. Till slut klarade vi inte av att göra betalningar, kronofogden började ringa, och vi var nära på att gå i personlig konkurs. Som tur är fick vi hjälp av en organisation som hjälper folk i sådana här situationer. Vi kom ur skulderna men hade flera anmärkningar i vår så kallade ”credit report”. Då en ren credit report är otroligt viktig i USA så fick vi helt enkelt börja om från början, eftersom knappt några banker vill ge oss ny kredit. Det tog ca 7 år att ta sig tillbaka till topp med bra kreditbetyg. Nu håller jag koll på min credit score via en tjänst som heter CreditKarma.

De senaste åren har jag framgångsrikt utnyttjat kreditkorten igen och allt de har att belöna en med. Här är några exempel:

+ Vid vår senaste Sverige-resa så använde jag poäng från British Airways kreditkort till en ”gratis” hyrbil i tre veckor. Jag använde även poäng från American Airlines kreditkort för hela familjen att ”gratis” flyga från Göteborg till Paris.

+ Fria nätter på hotell har jag skaffat genom American Express SPG kreditkort.

+ Varje springbreak så använder jag poäng och gratisbiljett från Alaska Airlines kreditkort för familjen att åka på skidresa till Kanada.

+ Förra hösten flög jag och min son till ett bröllop i Seattle, betalat av poäng tjänat på American Express Delta kreditkort.

+ Nu till våren kommer jag åka till Kalifornien på en resa som är helt betald med förmånerna från mina kreditkort…använder poäng till flygbiljetter, fria hotellnätter via poäng från ett hotellkort, och hyrbilen betald med poäng från ett av mina kreditkort.

Listan kan göras lång. Jag skriver ”gratis” för det är ju inte 100% gratis. Först får man en bra bonus när man skaffar kreditkorten men sedan måste man ju använda det för att fortsätta samla poäng. Man får ingenting om man inte använder korten. Nu använder jag kreditkort till allting. Betalar ingenting kontant längre, och det är ni ju vana vid i Sverige redan.

Det måste nämnas dock att det tar ett tag att förstå det här systemet och riskerna som det medför. Om ni planerar på att skaffa kreditkort i USA så rekommenderar jag ett forum som heter CreditBoards, där ni kan hitta väldigt användbar information.

Hur är det med kreditkort i Sverige?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *