Mana Bu’s Musubi (risbollar)

Skrivet av matte den .

Musubi är risboll på japanska…..dock så är det namnet nog vanligare i Hawaii än i Japan. Japanare säger ofta O-nigiri. Musubi är en stor del av Hawaiianska matkulturen. Det finns att köpa som snabbmat i alla kvartersbutiker som 7-Eleven, ABC Stores, etc. Mitt första minne var när jag precis hade flyttat hit och börjat skolan. Jag var hungrig och gick till en liten kiosk för att köpa sushi. Då stod ägaren där och gjorde ”Spam Musubi”, vilket är en grymt populär snack här…..typ som att köpa varmkorv i Sverige. Barn och äldre äter det med jämna mellanrum. Den salta köttsmaken av spam, tillsammans med den milda smaken av ris, inlindat i nori (sjögräs)…..en perfekt kombination som smakar mycket gott.

20140527_074142_Android

20140527_074134_Android

Anyway, spam musubi är en väldigt Hawaiiansk sak. Nu ska jag prata om ett ställe som säljer äkta japanska musubi: Mana Bu’s. Japanska musubi är oftast trekantiga och innehåller fisk, svamp, eller sjögräs. Som en västerlänning kan de krävas lite tålamod och tankar att gilla musubi. Det är inget riktigt explosionsartat vad det gäller smaker. Det är milda smaker och en hyfsat hälsosam snack (såvida du inte är på LCHF-dieten).

20140527_074119_Android

Det kan vara lätt att köra förbi Mana Bu’s. Det ligger på King St när bilar rusar förbi, och Mana Bu’s är ett litet ställe i skymundan, bakom Baskin Robbins. Man kan cyklar eller ta bussen dit om man bor i Waikiki med omnejd. Eller så kan man som jag köra bil dit och parkera i de få parkeringsplatser som finns utanför.

manabu

Mina favoriter är Baked Salmon (bakad lax) och Unagi (grillad ål).

Tre saker som är väldigt viktiga att komma ihåg:

1) Dom tar bara kontanter.

2) Dom öppnar tidigt.

3) Dom stänger då dom säljer slut (vilket kan hända redan kl 11 på morgonen). Se till att åk dit tidigt om du vill ha många sorter att välja bland.

Smakligt måltid….eller snack rättare sagt.

Vill ni se mer bilder så finns det på sökmotorn Bing.

Aloha!

Kommentarer (7)

  • Ris är ju glutenfritt och jag tror de flesta av deras andra ingredienser (fish, svamp, soya, sjögräs) är också glutenfria. Men dom använder ju också Japansk vinäger (används när man gör sushi-ris) och det kan ibland innehålla små mängder gluten. Dock så är dom väldigt noggranna med vad som använder och vet deras ingredienser, så fråga om ni är osäkra.

   • Toppen, tack snälla! Det lät som ett bra o gott alternativ till snabbmat som jag så oftast annars inte kan äta 🙂
    Ha en fin dag!
    /karin

  • 1) Hawaii blev in stat i USA den 21e augusti 1959. Det är en helgdag (kallas Admission Day) då många är lediga. Men det firas inte så mycket annars. I vissa kretsar är det ett känsligt och kontroversiellt ämne eftersom USA störtade Hawaii’s kungadöme i slutet på 1800-talet och engligt vissa har ”ockuperat landet sedan dess”. Det får nog bli ett blogginlägg någon dag.

   2) Ja, Bubbies gillar jag, och lustigt nog så hittade vi Bubbies mochi ice cream när vi var i Slottskolgen i Göteborg i somras. Jag älskar mochi ice cream.

  • Nej, inte så mycket. Flaggor är på halv stång och det skrivs lite om det i media…..men annars så skulle man nog inte märka av vilken dag det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.