Skip to main content

Personval, och inte så mycket partiloyalitet

Skrivet av matte den .

Hawaii är generellt en väldigt liberal stat jämfört med andra stater i USA, och röstar i stort sett alltid på Democrats (vs Republicans, Libertarians, Independents). Hur och varför folk i Hawaii röstar har alltid varit intressant, och ibland obegripligt för utlänningar. Partiets politiska plattform eller agenda räcker inte så långt här. Här är det personval, och folk lägger sin röst baserat på många olika saker…..vilket ibland kan verka trångsynt eller diskriminerande. Men man måste lägga en tankestund på just varför.

2014-08-29 16.29.48

Vi är mitt inne i en valperiod. Det är inte presidentval i år, utan kongressval, vilket sker vartannat år. Som ni ser ovan så stöder den här personen både en demokrat (Schatz) och republikan (Djou) till olika säten. Varför? Har man så splittad politisk syn? Nu vet inte jag vad tog sig den här personen att göra så. Men en snabb förklaring kan vara till att Schatz är lite mer åt höger i sitt parti än vad hans partimotståndare är. Så det kan tänkas att personen som bor här är lite i mitten och inte ville rösta på republikanen som kommer utmana Schatz.

Att Schatz (judisk bakgrund) vann förvalet inom sitt parti är faktiskt lite överraskande, för hans motståndare har japansk etnicitet. Nu frågar ni väl varför jag börjar ta upp religion och etnicitet när det kommer till politiska val. Men så här det här i Hawaii. Folk tar hänsyn till det. Jag har tidigare skrivit om att Hawaii absolut inte är rasistiskt. Men folk har fortfarande en tyst loyalitet till det dom förknippar sig själv med, vilket ofta är sin bakgrund och tro.

Så varför trodde jag en med japansk etnicitet skulle vinna över Schatz? Jo, för undersökningar har visat att de Hawaiianska invånarna med japansk bakgrund är duktigare på att gå till vallokalen. Cirka 80% av de med japansk bakgrund går till vallokalen medans det i snitt bara är 50% inom de andra etniciteterna. Därför hjälper det som kandidat oftast att ha ett japanskt namn.

Andra saker som får en person att rösta så som dom gör:

– Dom ser namnet på affischer och skyltar längs med vägen. Se bild ovan. ”Name recognition” är väldigt starkt. Det låter lättsint, men det fungerar.
– Dom kommer från samma samhälle eller gick på samma skola
– Dom kanske kom hem och knackade dörr för att prata med dig. Personlig kontakt väger starkt här.

Det är många i Hawaii som är outbildade inom politik. Det finns en stor mängd folk här som inte har samma intresse i politik som på andra ställen.

Personval är dock inte ett givet för alla. Det finns folk här som röstar med partiet….vem det nu än är som står på valsedeln. Min svärfar röstar alltid på samma parti och kan inte tänka sig att rösta på ett annat parti.

Nu när jag har bott här så länge så ser jag inget fel på vad jag har nämnt ovan, vilket annars många icke-invånare gör. Det är så kulturen är här. Att rösta på någon är mer en personlig relation än ett politiskt budskap.

Aloha!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *