Skip to main content

Resetips Japan

Skrivet av matte den .

Som sagt tidigare så är ju det här en blogg om Hawaii men då och då skriver jag om annat, som kanske faktiskt ändå är relaterat till Hawaii. Förra veckan var vi i Japan på semester. Det var tredje gången för mig men första gången som jag riktigt funnit mig i kulturen. Japan och Hawaii har mycket gemensamt historiskt och kulturellt. Men jag ska inte gå in på det i detta inlägget utan jag vill bara ge lite resetips nu. Det går ju direktflyg mellan Japan och Hawaii varje dag så det finns ju alltid en liten chans att ni, mina läsare, åker dit. Mina tips här baseras på mina egna observationer och erfarenheter och inte några direkt fakta.

Kreditkort och bankomater

Innan vi åkte till Japan så hade jag intrycket att jag inte skulle behöva ta med mig så mycket kontanter (Yen) utan jag skulle kunna använda mitt kreditkort nästan överallt. Jag vet faktiskt inte vad jag fick det intrycket från men det måste varit från vad jag har hört och läst. Men det stämde ju inte riktigt. Dom tar kreditkort på många ställen men framförallt i restauranter så behövs oftast kontanter såvida man inte har ett Japanskt JCB kort. Desamma gällde små butiker eller stånd där vi ofta ville köpa saker. Ok, då var det väl bara att gå till en bankomat och ta ut kontanter. Det var inte heller så lätt. Alla bankomater tillåter inte utländska kort. I den populära kvartersbutikskedjan ”Family Mart” (typ som 7-Eleven) så accepterade bankomaterna endast japanska kort eller kort från Citibank. Lyckan hittade jag i bankomater som ägdes av Japan Post Bank. Dom accepterade så gott som alla typer av kort. Något att lägga på minnet för nästa resa. Jag funderar till och med på att ansöka till ett JCB kort för det kan jag ju använda även här i Hawaii.

Respekt

Det japanska folket är nog det mest respektfulla folket jag har träffat. Man skäms nästan när man beter sig som en västerlänning där. Men skillnad är det då man går ner i Tokyo’s tunnelbana. Jag säger inte att dom är respektlösa….men i tunnelbanan beter dom sig som en flock får. Dom rusar fram och ser knappt vad som händer runtomkring än. Ska man gå sidvägs genom flocken så går det knappt för det är ingen som stannar. Stanna gör dom inte förrän dom är på väg att trilla över dig. Det är även lustigt när man är i ett proppfullt tåg. Om man ska på en fullsmockad buss här i Hawaii så väntar man tills nästa kommer. Inte i Japan, där vänder dom ryggen mot klungan och trycker sig in tills dom är inne i tåget och dörrarna stängs. Det är som att vara på en rockkonsert….utan musik, för tysta är dom alltid. Och vad som än händer så slänger dom aldrig några blickar.

Mat

Det är inte mycket mat som jag ogillar men japansk mat är fantastisk. Det känns som man kan äta så mycket av det utan att må illa eller få den där uppblåsta mättkänslan. Givetvis är det mycket ris men också nudlar, fisk, bläckfisk och grönsaker. Maten serveras nästan alltid i små portioner eller uppskuret så det är perfekt att ätas med pinnar och det är otroligt sällan man behöver kniv….vilket man då måste fråga efter.

Snabbtåg

Glöm X2000. Snabbtågen (”Shinkansen”) i Japan är gudomliga. Dom går uppemot 300km/h, är alltid i tid, och är superbekväma men bra service. Vi köpte ett så kallat ”Rail Pass” som gjorde att vi kunde åka hur mycket tåg vi ville i en vecka. Definitivt värt det. Men som jag nämnde ovan så hade vi lite problem med att använda utländskt kreditkort för att köpa tågbiljetter i Japan (då vårt Rail Pass hade gått ut). Förresten, Rail Pass måste man beställa innan man åker till Japan för det gäller bara för utlänningar.

Dricks

Glöm all dricks. Det existerar inte i Japan. Att lämna dricks är till och med respektlöst och en förolämpning. Dock så är det inte ovanligt att man ger en liten gåva. T ex, vi hade med oss små chokladpåsar från Hawaii som vi gav till folk som en motsvarighet till dricks, och det uppskattades verkligen.

Min son älskade Japan och vill åka dit varje år. Det är lite för optimistiskt, men jag är säker på att vi kommer åka dit igen om några år. Det är ju väldigt lätt från Hawaii.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *