Anledningar att inte flytta till Hawaii

Skrivet av matte den .

Jag får många email från svenskar som drömmer om att flytta till Hawaii. Och vem gör inte det egentligen…..speciellt under vinterhalvåret då det är så mörkt och kallt i Sverige. Det kommer man ju själv ihåg. Nedan följer en lista på saker som kanske gör att du inte vill flytta hit.

Insekter och annat kryp

Då det flesta små och stora djur i Hawaii är ofarliga så kan dom vara lite jobbiga att ha att göra med. Det finns en hel del kackerlackor, och stora är dom också. Precis som på svenska somrar så finns det myggor. Dom är inte lika stora här men nackdelen är att man inte hör dom så dom kan överraska en med flera bett. Min värsta fiende är centipedes….jag fruktar dom. Än så länge har jag klarat mig från bett men jag har hört att dom kan vara fruktansvärda. Det ska tydligen finnas skorpioner också men jag har inte sett någon under alla år jag bott här. Beroende på vart man bor så finns det Coqui grodor som ger ifrån sig irriterande ljud under natten, vilket får folk att ha svårt för att sova. Som tur är så finns dom inte där vi bor. Är du rädd för kryp så kom inte hit…..eller se till att bosätta dig högt upp i en skyskrapa i Waikiki.

Aloha-kläder

Du måste vänja dig vid Aloha skjortor och klänningar i arbetslivet och andra evenemang. Män som jobbar på kontor, bank, etc har i stort sett på sig aloha-skjorta till jobbet varje dag. Det är givetvis inte ett måste. De första åren så undgick jag det och klädde mig mest i kortärmade skjortor från diverse nationella klädkedjor….men nu är jag så ingrodd och har på mig aloha-skjorta minst några dagar i veckan. Det är även aloha-skjorta som gäller på bröllop, begravnigar, etc. Hawaii är inget för folk som följer mode-utvecklingar.

Hudcancer

Med mycket sol och sand, och inte mycket kläder på sig så blir ju risken större att man får hudcancer. Man får se till att skydda sig när man vistas i solen. När man kommer som turist eller är nyinflyttad så är det ju klart att man vill ha lite bränna. Nu tänker jag mest på hälsan och kladdar in mig i starkt solskydd om jag ska vistas i solen mer än en halvtimme. Gillar du inte solen eller är känslig så är Hawaii inget att flytta till.

”Hawaiian Time”

Det är inte någon tidszon utan ett tankesätt om att ta det lugnt hela tiden. Inget stress och inget oroande om att vara i tid. Man är sen och det gör inte så mycket. Kan vara jobbigt för dig som gillar att vara på prick och välorganiserad med allting. Dock så gäller inte Hawaiian Time när du ska gå på jobbintervju….då får du allt vara i tid.

Huspriser

Hus är dyra i Hawaii och det har inget att göra med byggnaden i sig utan det är marken huset står på. Det är ont om mark i Hawaii så därför är det inte ovanligt att man ser sjabbiga hus till salu för flera miljoner kronor. Om du vill ha bra levnadsstandard till ett lågt pris så får du flytta någon annanstans. Men vill du njuta av livet i Hawaii i enkla små bostäder så är det inga problem. Man betalar för paradiset….vi kallar det ”paradise tax”.

Pidgin

Pidgin är en typ av dialekt här i Hawaii. Det är inte baserat på Hawaiianska, utan det är engelska som har blivit påverkat av alla olika kulturer och språk i Hawaii. Man vänjer sig ganska snabbt men om du vill bo någonstans där alla pratar likadant och gör sig förstådda så är Hawaii inte det stället.

Det är allt jag kan tänka på nu. Det är ju inte så farligt. När jag kom hit så lärde jag känna en svensk som aldrig gick till stranden för han var rädd för hajar. Jag tycker inte det kvalar in på min lista för hajattack händer bara typ en gång om året och det finns stränder där hajar inte patrullerar.

Aloha!

Kommentarer (7)

 • Intressant att du tar upp detta just nu, vi funderar på att flytta och jag skrev precis om mina anledningar till att inte bo på Hawaii.. Vi hade en skorpion som kom in i vårt klassrum en dag men de e enda gången jag sett dem, Aloha-skjortorna känner jag igen och jag har INTE vant mig vid dem.. Jag som älskar att klä upp mig..

 • Danjel Lövgren

  Härligt med en Svensk i Hawaii!

  Underbar ö och underbara människor- fantastiskt ställe, så fantastiskt att man gör 1:a April-skämt om att inte flytta till Hawaii.

  Den artikel som skribenten på Hawaiibloggen har översatt till oss så snällt är ett april-skämt. Sanningshalten i de påståenden som skribenten här på bloggen är full sanning, men med en negativ ton. Synd, ön förtjänar det inte men det blir lätt fel när man plagierar artiklar utan speciell efterforskning.
  Ni kan hitta originalet här-> http://www.aroundhawaii.com/business/real_estate/2008-04-dont-come-a-dozen-reasons-not-to-move-to-hawaii.html
  En fantastiskt fin artikel och ett klockrent skämt som jag faktiskt gick på och blev nästan lite sur över att man skrev så som hon gjorde i originalet, men längst ned har redaktören lagt till en notis om att det är April-skämt, ett kockrent sådant också- Hawaii skriker efter folk, precis som alla ställen världen runt gör.

  Vi ses kanske någonstans på paradisets mark!

  • Hej Danjel och tack för din kommentar. Kom precis tillbaka från Seattle. Måste lämna ön då och då för att förhindra ”island fever” – en annan sak jag kanske borde haft med på listan.

   Den artikeln du länkar till och påstår att jag plagierat må vara ett april-skämt, men det jag skrev om på inlägget ovan är absolut inget april-skämt. Jag skrev det på fullt allvar och kan lätt ta upp exemple på varje sak jag bloggade om. Jag känner folk som flyttat hit men stannade bara några månader till ett år för dom ville inte anpassa sig till kulturen, och/eller hade inte råd att bo kvar. Dock var det kul att läsa att skribenten du länkade till nämnde Trader Joe’s. Varenda en av mina kollegor som åker till fastlandet tar alltid med sig kakor och annat gott från TJs. 🙂

   Ha de gott! Aloha!

 • Hej! Min dröm är att flytta till Hawaii efter jag gått ut gymnasiet och tänkte, hur ska man gå till väga? Greencard? Visum? Jobb? Vad behövs för att bo och jobba där? Behöver man vara rik? Haha mycket frågor på en gång men om man har en dröm så går man all in, man lever bara en gång..
  Mvh Filip Good

  • Hej Filip, tyvärr kan det vara ganska svårt och det går liksom inte att svara rakt av då alla har olika möjligheter och det finns olika kriterier. Givetvis bör alla gå med i Green Card lotteriet. Kanske inte så stora odds att man vinner, men chansen finns. Jag känner en kille som vann ett Green Card. Det finns många olika visum. Oftast krävs det att en arbetsgivare sponsrar dig. Om du vill komma hit och kolla läget så är det lättaste att komma som turist (då får man stanna 90 dagar, men inte jobba) eller som student på college (då måste man vara antagen på college och aktiv student, man får jobba deltid inom sitt studieområde). Lycka till! Aloha!

 • Hej! Skulle gärna vilja flytta till Hawaii om något år.. Hur tog du dig väga med att hitta jobb, någonstans att bo i början, visum osv…
  Väldigt fin och uppskattad blogg!
  MVH William

  • Hej William, jag kom hit som student i 4 år så jag lyckades skapa lite kontakter medans jag studerade, vilket gjorde det lättare att hitta jobb efter examen. Träffade ganska snabbt andra studenter på skolan som jag delade lägenhet med under studietiden. Tyvärr har jag inte mycket insyn i visum och uppehållstillsånd för jag var amerikansk medborgare då jag kom hit. Den här sidan kanske kan vara till hjälp: https://hawaiibloggen.se/invandring Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.