Skip to main content

Plaster Bagworm

Skrivet av matte den .

Nu är det dags att skriva om lite kryp igen. Den här gången blir det ”plaster bagworm” som faktiskt inte finns i Sverige. Jag hade till och med svårt att hitta ett svenskt namn för den. På latin heter den Phereoeca dubitatrix och på en sida jag hittade på internet så hade en svensk kallat den för murbrukbagworm men vet inte riktigt om det är det officiella namnet i Sverige. I vår familj kallar vi dom för diamond bugs för ibland ser det på avstånd ut som markhuset är format som en diamant.

Efter födseln så bildar den här lilla masken snabbt ett hus av silke som den sedan drar med sig överallt. Deras hus växer lite sedan på saker som tas upp från golvet, som sand och färgavflagningar. Dom blir oftast inte längre än en centimeter långa och dör ganska snabbt. Det är vanligare att man hittar dom döda än levande.
En plaster bagworm hittar man i hus dom är varma och fuktiga och de finns bara i södra USA och centralamerika. Dom livnär sig på spindeltråd, damm, sand, hår och även kryp av samma sort som har dött. 
Nedan ser ni en bild jag tog i vårt ”utomhusbadrum” där jag hittade en som var upptagen med att sätta i sig ett långt hår.
Plaster bagworms är inte farliga. Dom varken biter, suger eller hugger. Dom är bara en liten plåga man måste städa upp och om man dammsuger ofta så hinner dom oftast inte utvecklas från äggstadiet. Dom gillar dock att äta yllekläder, precis dom deras nära släkting malen. Men här i Hawaii så känner jag ingen som har yllekläder så det gör ingeting. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *