Skip to main content

Hamachi Kama – tonfisksnacke

Skrivet av matte den .

Gulfenad tonfisk är förutom Spam något av det mest konsumerade i Hawaii, men inte bara sashimi och poké, utan även Hamachi Kama.

Hamachi Kama är japanska och översätts direkt till ”kragen av en gulfenad tonfisk”. Det är delen av tonfisken som sitter precis bakom huvudet. Jag har länge funderat på om det fanns i Sverige och vad det då kallas. Nu har jag precis lärt mig att det inte finns lätt tillgängligt i Sverige men att vissa kallar det för tonfisksnacke.

Det var min svärfar som introducerade mig till Hamachi Kama när jag först träffade honom runt millenniumskiftet, och det tackar jag honom för. Tonfisksnacke är otroligt gott! Riktig fet del av fisken som kan vara lite krånglig att äta, men som är värt varenda lilla tålamod du må ha i kroppen. Lättast är faktiskt att äta det med pinnar.

Det som också är fantastiskt med tonfisksnacke är hur enkelt det är att tillaga. Precis som alla andra delar av en gulfenad tonfisk så behövs inte mycket för att det ska vara en smaklig måltid. Jag köper den färdigskuren i mataffären, penslar på rikligt med sesamfrö olja och lägger den sedan på en het grill. Börjar med skinnsidan nedåt elden. Cirka 5 minuter på varje sida räcker om du har fått bra hetta på grillen. Sedan är det bara att njuta. Serveras bäst med vitt ris. På bilden nedan har jag strött Furikake på riset, vilket alltid smakar gott, samt tofu med Nametake, vilket också är utsökt Japansk mat.

Ha de gott! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *