Skip to main content
kokosnottrad

Odla kokosnötsträd

Skrivet av matte den .

Att odla ett kokosnötsträd är otroligt lätt att göra, speciellt där jag bor på östra sidan av Oahu. Faktum är att man måste hålla kolla på att dom inte sprider sig. Det blir lite av ett ogräs.

Det krävs mycket att ta hand om kokosnötsträd. Det är liksom inte bara att låta dom stå. För det första så är det otroligt farligt. Ett enda träd ger minst 50 kokosnötter om året, och varje nöt som trillar ner kan göra allvarlig skada, t o m döda en person. Och om en främling genar över din tomt och blir skadad av en kokosnöt så kan det ge dig legala bekymmer. Därför måste man se till att antingen aldrig gå nära ett träd, sätta upp varningsskyltar, eller som dom flesta gör….anlita en person till att klättra upp i trädet och klippa ner dom (Samoaner är bra på detta). Detsamma gäller bladen. För det andra så kan varje kokosnöt som trillar ner växa till ett nytt träd. Så inom några år så kan ett träd föröka sig till ett gäng träd, och därmed en hel del fler nötter.

Men tillbaka till odlingen. Allt du behöver göra är att lägga en färsk kokosnöt (med skalet på och vatten fortfarande inuti) på bördig mark och vänta till det slår rot. Det är allt du behöver göra! Såvida du inte bor på östra delen av en ö i Hawaii, där det ständigt regnar, så behöver du givetvis också bevattna. Det tar 4 till 10 år innan ett kokosnötsträd börjar blomma och producera nötter.

Varför jag har lärt mig det här är för att min granne inte har möjligheten att ta hand om hennes kokosnötsträd. Därför har jag och min son hjälpt henne med att plocka upp de nötter som faller samt se till att ingen av nötterna slår rot. Hon vill inte ha fler träd. Så här ser en nöt ut som redan är på gång att bli ett nytt träd:

Förresten, man vet direkt vem som inte har bott i Hawaii länge när de säger ”palm tree” (palmträd). Vill du låta som en lokal person måste du säga ”coconut tree” (kokosnötsträd).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *