Skip to main content
hawaiiflagga

Hawaiianska Flaggan

Skrivet av matte den .

Om man inte kan Hawaii’s historia så kanske det är svårt att förstå sig på den vanligaste symbolen för amerikanska delstaten Hawaii, vilket är flaggan.

En tydlig union jack i översta vänstra hörnet tillsammans med ränder som påminner om USAs flagga.

När första förbindelsen med Storbritannien var gjord år 1793 så tog brittiska seglare med sig en flagga som kallas för ”British Red Ensign” – en helröd fana med brittiska flaggan uppe i hörnet. Den hawaiianska kungen Kamehamaha I började använda den brittiska flaggan för att visa hans vänskap med Kung George II. Senare när USA fick mer inflytande över Hawaii så bytte kungen till en amerikansk flagga. Kung George II och britterna var emot bytet, så Kamehameha I designade en ny flagga som visade lojalitet till båda stormakterna. Det ledde till den flaggan vi ser idag och som bara har haft små ändringar sedans den började användas år 1845. Varje rand på flaggan representerar en av de åtta huvudöarna i den Hawaiianska ögruppen. De olika varianterna visas på bilden nedan.

Dock tyckte Gene Simeoana att flaggan inte är hemmahörande och inte representerar de infödda hawaiianerna, så han designade en ny flagga år 2001 som kallas kanaka maoli (hawaiiansk infödd). Det påstås att en liknande flagga användes av hawaiianer på 1800-talet men var förstörd av britterna. Symbolen i mitten av flaggan symboliserar de kungliga fjädrarna samt två paddlar för att visa deras tradition av att färdas på haven. Den gula färgen symboliserar kunglighet och den röda färgen de som tjänade kungarna. Den gröna färgen representerar folket. Se bilden nedan.

Flaggan har blivit väldigt populär bland infödda hawaiianer som vill visa deras påbrå.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *