Skip to main content
socker ror

Ko Hana Hawaiiansk Rom

Skrivet av matte den .

Att förknippa tropiska öar med sockerrörsodlingar och rom-tillverkning är ganska uppenbart. Man tänker Cuba, Puerto Rico, Trinidad, etc. Och kanske ibland även Hawaii.

Wikipedia och i allmän kännedom så har man lärt sig att kineser och västerlänningar tog med sig sockerrör och startade de stora odlingarna i Hawaii på början av 1800-talet. Sockerrören förvandlades till melass och skeppades till fastlandet USA och andra delar av världen. Det är också melass som över 90% av världens rom är tillverkad av.

Men nu visar det sig att ursprungshawaiianerna hade små personliga odlingar av sockerrör flera hundra år tidigare. Vissa säger det finns bevis på att Hawaiianer hade sockerrör 800 år innan den förste kinesen kom till Hawaii med sockerrör. Dessa Hawaiianska sockerrör ”försvann” när mer snabbväxande rör tog över. Nu har dock forskare på universitetet hittat frön från ursprungsrören och tillsammans med Ko Hana Distillers börjat odla över 30 olika arter, så kallad ”heirloom sugar canes”. Det är dessa arter som dom använder till att skapa den ”Agricole Rum” (jordbruksrom) som numera säljs i väldigt små kvantiteter.

Pressning av sockerrör för att utvinna juice som används till tillverkning av deras rom.

Till skillnad från all känd rom ni handlar på Systembolaget så är inte Ko Hana tillverkad från melass. Deras metod är att de pressar ut juice (bild ovan) från sockerrören och använder den juicen till att destillera romen. Bara rom som tillverkas med den metoden får kallas ”agricole rom”. Juicen smakar faktiskt ganska god som den här. Inte lika söt som man skulle kunna tänka sig.

Om ni befinner er på ön Oahu så kan ni besöka destilleriet och få er en guidad tur där provsmakning ingår. Det är precis vad jag och en vän gjorde nyligen. För 25 bucks visade dom runt oss och berättade om historien samt undervisade oss i hur de tillverkar romen i varje skede. Efter rundvandringen så fick vi smaka 5 av deras rom-sorter. Egentligen så är det bara fyra sorter man får prova, men min vän bad riktigt snällt om att smaka den otroligt dyra och starka varianten, och han lyckades. Vi fick även smaka på deras rom-kaka som var riktigt god och passade bra till deras dessert-rom som är lite mer som en likör.

En sak att tänka på innan ni drar ut till destilleriet. Det ligger mitt ute i jordbruksområdet i mitten på ön. Det tar minst 30 minuter att köra dit från Honolulu. Och att hitta bussar eller Uber att åka hem med kanske inte alltid funkar. Så jag skulle rekommendera att ni åker dit om ni hyr bil någon dag och har en förare som inte smakar på allt för mycket rom. 😉

Förresten, den sista industri-odlingen av sockerrör fanns på Maui men stängdes helt o hållet år 2017. Därmed försvann industrierna, men de små odlarna överlever. 🙂

Aloha!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *