Skip to main content

Låna ukelele på bibliotek

Skrivet av matte den .

Intresset för den lilla gitarren som de flesta förknippar med Hawaii och hula-dans har blivit mer och ökat dramatiskt, inte bara i USA men över hela världen.

Ukelele är en stapel i Hawaiianska hushåll och grunden till Hawaiiansk musik. Men det var faktiskt Portugiser som uppfann ukelelen och introducerade den till Hawaii när dom migrerade hit i slutet på 1800-talet.

Vad är en ukelele? Den ser ut som en liten mini-gitarr. Men musikaliskt sätt så gav mig min kompis som är känd musiker här den här föklaringen: Om du ser en gitarr som mitten på en skala, så är basgitarr på den lägre sidan av skalan och ukelele på den högre sidan av gitarren på skalan.

För många barn är det faktiskt obligatoriskt att lära sig spela ukelele i skolan. Det är en del av utbildningen och introduceras i barnens musikklass så tidigt som i förskolan och sedan vidare under låg- och mellanstadiet.

Så det borde faktiskt inte vara en överraskning att man nu kan låna ukelele på biblioteket. Har du ett Hawaiianskt bibliotekskort så kan du nu gå till biblioteket och hämta ut en ukelele. Du får låna den i 3 veckor.

Målet är att alla ska kunna ha tillgång till en ukelele, var du än i staten bor eller hur du har det socioekonomiskt. Dom vill att barn som kanske inte har möjlighet att köpa en ukelele ska kunna hämta ut en på biblioteket för att kunna känna sig fram och se om det är något dom vill fortsätta med.

Det var flygvärden Leo Daquioag som kom på ideen. När han flög runt jorden med jobbet så märkte han att det fanns piano på många ställen där folk kunde sätta sig ner och spela en liten stund. Han vill ge ukelelen samma exponering och startade en välgörenhet. Han fick hjälp av en ukelele-tillverkare och även Jake Shimabukuro – en av de kändaste ukelele-spelarna i USA. Daquioag säger ”In Hawaii, above all, music identifies our culture”.

Aloha!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *