Skip to main content

Räfflade Burkar i Hawaii

Skrivet av matte den .

När jag först stötte på aluminiumburkar som var räfflade så påminde det mig om när jag var yngre och besökte USA under 80-talet. Om jag minns rätt så var alla burkar räfflade på den tiden, och för mig var det lite unikt att dricka en Cola-burk som var räfflad

Vad jag lärt mig nyligen är att sent 80-tal så gick kostaden på aluminium upp och räfflade läskburkar kräver mer aluminium än icke räfflade burkar. Därför så på sent 80-tal så ändrade dom burkpressarna till att tillverka släta ytor istället.

Dock så var det en alldeles för stor investering för den enda burkfabriken i Hawaii. Då marknaden inte är så stor här så var det dyrare att köpa en nya burkmaskiner än att fortsätta med räfflade ytor. Så nu 30 år senare så tillverkar samma fabrik här fortfarande burkar med räfflad överdel på burken. Är ni i Hawaii och dricker öl/läsk/iskaffe ur en burk med räfflad topp så vet ni att den var tillverkad i Hawaii. 🙂 Nu gör dock Pepsi det ganska uppenbart genom att trycka ”Made in Hawaii” på deras burkar.

Aloha!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *