Skip to main content

Stora vågor

Skrivet av matte den .

Det är inte bara runt Hawaiis öar som man kan hitta bland de största vågorna i världen. Det finns faktiskt andra ställen som också har enorma…och i vissa fall ännu större vågor än man kan tänka sig.

Då det är tänkt att jag bloggar om Hawaii här så är det ibland värt att skriva om andra ställen, och i detta fall om orten Nazare längs kusten i Portugal. Det är ändå en liten anknytning till Hawaii….

Under många århundraden så var Nazare en fiskarby där fiskarna och föräldrar varnade deras barn att hålla sig borta från Atlantiska havet med de stora vågorna. Men åtta år sedan så fick storvågsurfaren Garrett McNamara från Hawaii nys om stället och vad han först trodde var en myt vad det gällde de stora vågorna. McNamara hade aldrig besökt Europa och därmed aldrig surfat på vågor som bröt vid Europeiska Atlantkusten. Han åkte dit och såg sanningen. Vågor stora om 10-våningsbyggnader. Då alla bybor känner någon som dött av vågorna så kunde de inte förstå hur någon frivilligt ville simma ut och surfa. Alla trodde han var galen. Ingen ville bli för nära vän med honom för de ville inte sörja honom när han dog.

Men år 2011, efter ett år av våg-observation och förberedelser så kände McNamara sig redo. Han gav sig ut och slog världsrekord när han surfade en våg på 78 fot (24 meter). Nazare blev därmed ett känt surfställe och livet bland invånarna har förändrat sig på många sätt. T ex så har det gamla fortet från 16-talet blivit ett surfbräde-museum och hotel och restauranger fick mer besökare än dom nånsin haft tidigare. Surfing har nu blivit stor business i Nazare.

Simma lugnt!

Inspiration från Star-Advertiser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *