Skip to main content

Legendarisk bartender fyllt 100 år

Skrivet av matte den .

Ni har säkert druckit eller hört talas om cocktailen Blue Hawaii? Det var den första drinken jag konsumerade när jag landade i Honolulu för första gången. Kommer väl ihåg det när jag travade ner till utebaren på Moana Surfrider och satt under banyan-trädet och smuttade på den…en drink som faktiskt är starkare i alkohol än vad den ser ut.

Översättning och summering av en artikel som publicerades i Honolulu Star-Advertiser förra veckan:

Nu har Harry Yee, mannen som skapade Blue Hawaii, fyllt 100 år…igår faktiskt. Det var under 50-talet som han skapade drinken när han jobbade som bartender på Hawaiian Village. Han har även skapat andra populära drinkar som Tropical Itch (där drinkpinnen ibland är en ryggkliare) samt Hawaiian Cooler, the Guava Lada, och Banana Daquiri, m.m.

Han är inte bara känd för drinkarna han uppfann, utan även att han var den första bartendern i världen som serverade en cocktail med en blomma eller paraply i glaset.

Harry föddes 1918, samma år som USAs president gjorde alkoholkonsumtion olagligt. Vilket sammanträffande! Han var även en nykterist ändå. Men efter andra världskriget då han återvände till Hawaii så hade han svårt att hitta jobb. Det enda som han blev erbjuden var som bartender på ett cafe som en släkting ägde. Sedan blev han huvud-bartender på Hawaiian Village och stannade där i 30 år.

Under hela tiden så var han nästan så gott som nykterist. De enda gångerna han drack alkohol var när han provsmakade drinkarna han försökte skapa. På frågan om varför han uppfann drinken Blue Hawaii så har han två svar: Han ville uppfinna något nytt och annorlunda för turisterna som kom till Hawaii. Han var trött på det gamla vanliga. Men så ville även en representant från Bols att han använde deras nya Blue Curacao som ingredient i en av hans cocktails. Namnet Blue Hawaii kom från låten Bing Crosby sjöng i filmen Waikiki Wedding.

På frågan om hur han lyckats leva så länge: ”Jag tar dagen som den kommer. Jag äter hälsosamt och inte för mycket av något. Jag behandlar folk med respekt.”

Aloha! Okole maluna!

Bild från Honolulu Star-Advertiser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *