Skip to main content

Banan Vegan Dessert

Skrivet av matte den .

Jag körde runt en svensk familj nyligen och tre av dom var veganer. Det fick mig att börja fundera på matställen, eftersom jag själv inte är vegan. Min son har en klasskompis som är vegan och hade tagit med sig mjukglass från ett ställe som heter Banan.

Banan? Utan a på slutet? Det första jag tänkte…det är ju ett svenskt ord. Anyway, det kanske var en ren slump så jag var tvungen att i alla fall åka dit och avsmaka stället. Då fick jag höra historien. Nej, inte varför dom kallar det Banan. Det var ingen där som visste. Dom baserar ju mjukglassen på frukten banana, men varför tog dom bort a:et på slutet? Det förblir ett mysterium.

Företaget skapades av fyra barndomsvänner som ville starta eget efter deras universitetsstudier. Det blev något helt nytt…i alla fall i Hawaii. Året 2014 startade de en Food Truck som serverar vegan-mjukglass som är gjord på banan och annan lokalt odlad frukt och grönsaker. Inga mejerivaror. Bara vegant. Förra året öppnade dom deras första restaurant, nära University of Hawaii.

Och all bananskal? Det ger dom tillbaka till en av lantbrukarna som återanvänder det som gödsel i fälten.

Smaklig dessert! Det smakar helt ok faktiskt, men jag föredrar nog fet mejeri-baserad mjukglass.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *