Valet 2016

Skrivet av matte den .

Får många av oss, och säkert majoriteten i Sverige, så är det ganska svårt att förstå och även acceptera att en sådan dömande, sexistisk, lögnaktig demagog kan bli vald till president av världens mäktigaste land.

Det är nästan overkligt, speciellt i ett land som har varit väldigt politiskt stabilt i över 230 år.

clintontrump

Så frågan är, varför?

Man kan sitta och analysera valkampanjerna i oändlighet, och även komma överrens att varken A eller B var bra kandidater, men jag kan skära ned det till endast 2 saker. Allt annat än de två saker nedan var bara detaljer i vem som vann presidentvalet.

 1. ABORT. Jämfört med Sverige så är USA ett väldigt social-konservativt och religiöst land. Den religiösa högern har stor makt i USAs politik och i början gillade de varken Trump eller Clinton. Och det är inte så svårt att förstå…Trump har med sina skilsmässor, otrohet och tafsningar inte precis några beundransvärda värderingar. Under större delen av valåret så var både Trump och Clinton för kvinnors rätt att göra abort. Men något hände i sista debatten mellan de två. När Clinton pratade om kvinnors rättigheter och rätten till abort så ändrade Trump helt plötsligt sin hållning och gick starkt ut mot abort och sa att abort är helt fel, även i fall av våldtäkt och incest, och att han vill förbjuda det. Hans tvärändring fick de social-konservativa att vakna och ge honom sitt stora stöd. Abort är den viktigaste frågan för den religiösa högern så de glömde allt annat om Trump. Eftersom han numera är emot abort, så fick han deras röster i valet.
 2. INDUSTRI-ARBETARE. Demokraterna har genom historien alltid varit arbetarnas parti. Det är de fortfarande, men det uppfattas inte längre som så av industriarbetarna runtom i landet. De senaste åren har Demokraterna blivit ett storstadsparti – ett parti för de unga och välutbildade i liberala städer som satsat på rättigheter för alla grupper i samhället, oavsett kön, ras, religion, ursprung, etc. Demokraterna har också satsat på frihandelsavtal med u-länder dit gamla amerikanska industrier har flyttat deras produktion. Då globalisationen har främjat USAs ekonomi i helhet, så har det inte gynnat de gamla industriarbetarna lika mycket. De var de som gjorde upp grunden av amerikansk industri genom tiderna…de stora bil- och stålindustrierna. De jobben har i stort sett försvunnit pga av robotar och flytt till lågavlönade länder. Republikanerna har utnyttjat det här och skyllt situationen på Demokraterna. Trump lovade att återskapa de här industrijobben i USA. Den stora skaran av lågutbildade arbetare gick på Trumps lovord och bytte därmed parti i årets val.

De flesta trodde det skulle bli ett lättvunnet val för Clinton, men de här två ideologierna ovan fick valet att svänga till Trump. Det må vara världens mäktigaste land och ett relativt ungt land som har gjort otroliga framsteg. Men glömmer man att stora delar av USA fortfarande består av social-konservativa och religiösa ideologier, ja då förlorar man val.

Förresten, hur är det politiska klimated i Hawaii då? Hawaii har i stort sett varit Demokraternas land ända sedan det blev en amerikansk stat. Dock skiljer det sig ganska mycket mellan de olika Demokraterna. Men partiet dominerar. Och det blev ännu mer uppenbart i årets val då hela kongresshuset blev Demokratiskt. Den ensamma Republikan som suttit i kongresshuset i många år blev bortvald i årets val.

Kom ihåg….Live Aloha!!! 🙂

 

Kommentarer (4)

 • Hej!
  Har tagit kontakt med dig så många ggr det senaste, hoppas det är okej. jag gör det för jag tycker du är väldigt bra och hjälpsam!
  Nu i december så skall jag till hawaii, jag skulle vilja göra en rundtur med buss kanske till och med ojm det finns med buss och båt. vill se så mycket som möjligt men med ett SÄKERT bolag. Undrar om du kan någon rundtur som du rekommenderar där man kan känna sig säker att boka av.

  Tack p förhand Mvh Sandra

  • Hej Sandra,

   Tack för att du läser min blogg. 🙂 Den enda bussen jag tagit är den kommunala bussen som går på Oahu. Det bussystemet täcker det mesta av Oahu och dom har en rutt som går runt hela ön. Det är helt ok att åka när det är dagsljus. På natten skulle jag nog undvika det. Det finns massa olika charterbussar du kan ta, men tyvärr vet jag inget om dom. Angående båt så finns det inga båtar som går mellan öarna längre (det fanns en färja mellan Oahu och Maui ett tag som var tvungna att lägga ner). Det finns fiskebåtar samt sightseeingbåtar som åker ut och lägger sig utanför Oahu för att dyka eller beundra havsliv, utsikt, m.m. Hör av dig igen om du har fler frågor. Ha de så kul på din resa!

 • Hej! Vilken fin och informativ sida du har! Jag ska till Hawaii i ca 1 månad nu i januari och kommer att resa själv med en 3,5 åring. Vi ska bo hos amerikanska släktingar som arbetar inom det militära på Pearl Harbor i 2 veckor och sedan har vi hyrt ett hus vid Waimanalo beach de sista 2 veckorna. Har du några tips på vad vi kan hitta på för barnvänliga aktiviteter? Eller andra tips på vad vi inte bör missa..Förresten , är det svårt/dyrt att flyga mellan öarna om man vill ha lite variation några dagar?
  Mvh: Louise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.