Skip to main content

Krypterade tjänster

Skrivet av matte den .

De här tjänsterna blir bara mer och mer intressanta, användbara, och viktiga i dagens övervakningssamhälle.

Ja, det har inte mycket med Hawaii att göra, men med tanke på valresultatet och den nya auktoritära amerikanska presidenten så tänkte jag det är viktigt att ta tag i det här med att kryptera er personliga information. Som ni kanske har märkt så har jag nyligen krypterat (https) trafiken till och från min blogg, för jag vill ju att både min och mina läsares information ska vara så säker som möjligt.

Schweiz var förr i tiden det landet där rika av skatteskäl flyttade sina förmögenheter. Men genom globalization och bättre samarbeten mellan finansdepartementen och skattemyndigheter runtom i världen så är det inte längre fallet. Schweiz har fortfarande lägre skatter än andra länder, men det är inte lika lätt att gömma sina pengar där.

Därför spår jag att Schweiz kommer gå från att skydda folks slantar till att skydda folks personliga information, vilket är än mer så viktigt.

Då alla de stora spelarna Google, Microsoft, Facebook, Apple etc låter myndigheter spionera på användarna, så har jag flyttat till mer säkra alternativ. Jag är inte kriminell och har inget att gömma…men jag vill heller inte att folk sitter och kollar på mina meddelande till och från vänner och familj. Flera myndigheter har nu klassificerat email som vykort…dvs att det är ok att läsa dom i transit. Det är inte ok med mig.

prothreemail

Därför har jag nu valt 3 tjänster som är alla baserade i Schweiz och krypterat så gott det går. De är bland de säkraste tjänster som går att använda när jag skriver det här.

Protonmail – krypterad email som till och med Google har försökt sabba.
Threema – krypterad och anonym chat-app som är varken länkat till din email, telefonnummer, eller namn.
Tresorit – molnlagringstjänst typ some Dropbox och OneDrive fast fullt krypterat så fort filerna syncas från din enhet.

Alla tre tjänster ovan är så kallade ”zero knowledge” – vilken betyder att varken anställda, spioner eller rätssväsendet har insyn eller tillgång till dina personliga uppgifter.

Om ni vill ha mina kontaktuppgifter på Protonmail eller Threema så mejla mig på aloha@hawaiibloggen.se

Aloha!

Förresten, det här är INTE ett betalt inlägg. Jag har ingen relation till företagen ovan förutom att jag är en nöjd kund som vill uppmuntra privata liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *