Jabong, Pompelmus eller Pomelo

Skrivet av matte den .

Det var inte förrän när jag först flyttade till östra sidan av ön Oahu som jag upptäckte en frukt jag aldrig sett tidigare. Då hade jag redan bott i Hawaii i fyra år och även rest till Thailand, Vietnam, och Kambodja. Frukten kallades för jabong och växte i min nya grannes tomt.

thj

Först tänkte jag att det var väldigt imponerande hur så stora frukter kunde hållas upp av små lätta grenar. När jag sedan höll i en av frukterna så förstod jag varför…..de är ganska lätta frukter.

Det tog ett tag innan jag lärde mig hur att uttala frukten….och stava rätt. Vissa personer uttalar det med ett G i slutet men de flesta av de lokala befolkningen uttalar inte G:et, så det blir mer jabon. Frukten heter Pomelo på engelska och genom lite sök på internet så förstår jag att den kallas både pompelmus och pomelo i Sverige. Jag har frågat runt lite var namnet jabong kommer ifrån, för det är inte hawaiianska. De flesta tror namnet har sitt ursprung i Japan och används här i Hawaii efter alla japanska invandrare kom hit på 1800-talet. Frukten har annars sitt ursprung i sydostasien.

Frukten har ett väldigt tjockt mellanlager…..alltså den vita hinnan man finner innanför skalet i citrusfrukter. Så frukten ser stor ut men själva fruktköttet innanför är inte så mycket som man tror det skulle vara. Dock är den väldigt lätt att skala med fingrarna.

Smaken är väldigt lik grapefrukt, fast mildare och inte lika sur. Jag äter bra mycket hellre en jabong än en grapefrukt nu för tiden.

Som ni kanske har sett på min instagram så har jag en vän som håller på att starta ett bryggeri (”BeerLab Hawaii”). Deras första öl var en jabon pale ale. De använde skalen från frukterna som växer i deras familjers trädgårdar. Ölen var grymt god och jag hoppas att de fortsätter brygga den nästa säsong.

Aloha!

Kommentarer (4)

  • Tjo!
    Tänkte åka och hälsa på Sven här i tråden 🙂
    Vet du någon som hyr ut boende till en trebarnsfamilj ca 14/7-4/8 i närheten av Hawaii Kai?

    • Hejsan Arvid, om jag skulle få en dollar varje gång någon frågar mig om hyra ställe så skulle jag vara rik, haha. 😉 Jag har länge funderat på att investera i ett ställe eller att förmedla här på bloggen, men det har inte blivit av än. Tyvärr känner jag ingen som har något ledigt. Det finns många sajter dock. Börja med Pat’s Kailua (dock mest i Kailua området), AirBnB, och HomeAway. Det finns även en del på Craigslist, men där är det även en del skumma affärer. Lycka till och ha de så kul här på Oahu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.