Skip to main content

Generöst Folk i Hawaii (icke-finansiellt)

Skrivet av matte den .

Om ni följde mig på Instagram och Twitter förra helgen så såg ni kanske att jag hade det gott på Aulani Disney Resort här i Hawaii. Det är ett fantastiskt ställe där det är hur kul som helst för barn och väldigt avslappnande för vuxna. Jag har skrivit om stället flera gånger tidigare.

Men det är också ett av de dyraste ställena du kan bo på som turist i Hawaii. Priserna ligger på $390-$1200 per natt beroende på rumstorlek och säsong. Att stället har varit så gott som fullbokat hela sommaren har heller inte hjälpt priserna. Rummet vi hade förra helgen hade ett pris på $700/natt.

Som läsare kan man tro att vi har det bra ställt och/eller tjänar en bra hacka. Men så är det faktiskt inte. Vi har precis som många andra familjer här i Hawaii, med huslån och privatskolavgifter, inte så mycket till övers varje månad. Anledningen till våra flertaliga besök handlar om ”icke-finansiella transaktioner”. Vi har i stort sett bott där gratis p g a att min fru hjälpt dom med flera projekt.

generous

Det får mig att tänka på hur Hawaii har ett väldigt generöst folk…och då menar jag inte pengar. Man hjälps åt och gör tjänster åt varandra och delar med sig vad man har. Det går långt tillbaka i den Hawaiianska kulturen.

Om ditt barn går till ett barnkalas, så är det väldigt sannolikt att hon/han inte bara tar med sig en present till födelsedagsbarnet, utan också kommer hem med en present. Går man till ett bröllop eller begravning så kommer man också oftast hem med något i presentform. Blir man inbjuden till kalas eller fest så kommer man oftast hem med massa mat. För några år sedan sågade jag ner ett träd som hängde över grannens tomt. Sedan dess har han klippt gräset åt oss. Min svärfar hjälpte till att bygga vägen till en bondes bananodling. Under fyra år efter det, så fick svärfar en låda bananer varje månad från bonden. Precis som förr i tiden, så tar man sig fortfarande tid och bakar åt grannarna. LIstan kan göras lång.

Det går inte att bo i Hawaii utan pengar. Men till skillnad från andra giriga samhällen, så är det skönt att saker görs och kan göras utan pengar. Man ska dock inte missförstå hur det går till. Det är inte tal om att man går till någon och säger…”om jag gör det här för dig, så kan du göra det här åt mig”. Så är det inte. Det är bara något man gör, utan att förvänta sig något i retur.

Aloha!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *