Skip to main content

H3

Skrivet av matte den .

Känns lite konstigt att säga att en motorväg är vacker. Men det är vad jag tycker om motorvägen på ön Oahu i Hawaii som går under namnet H3, eller ibland John A Burns Freeway. Här kommer historien bakom motorvägen och även en hel del bilder jag tog nyligen.

Motorvägen H3 var byggd med federala pengar och klassas därför som en ”interstate highway”. För att sammanfatta det kort så är interstate highways vägar som börjades byggas efter andra världskriget. De amerikanska generalerna var imponerade av motorvägarna i Tyskland och sen under kalla kriget så var infrastruktur en otroligt viktigt sak på politikernas agenda. Interstate highways var tänkta att skapa starka förbindelser mellan alla stater i USA och bra transport genom landet…..därav namnet ”interstate”. Men det lustiga är ju att Hawaii är en ögrupp som inte teoretiskt sett kan ha interstate highways….såvida det inte är en bro mellan Hawaii och Kalifornien, vilket praktiskt sett inte är möjligt. Men, för att Hawaii skulle kunna få federala pengar att bygga motorvägarna här så var det tvunget att hamna under begreppet interstate highways. Faktum är att de 3 federala motorvägarna som finns på Oahu alla börjar och slutar på en militärbas. Det var så de lokala politikerna kunde motivera betydelsen av motorvägarna. Inter för att skapa bättre trafik för lokalbefolkningen….utan för att under kalla kriget skapa bra förbindelser mellan militärbaserna. Det är så det fungerar i kongressen. 😉
Anyway, H3 börjar vid Pearl Harbor i mitten på ön och slutar på marinkårsbasen på östra sidan av ön. Planen för motorvägen började redan 1960 men det var inte förrän i slutet på 80-talet som den börjades byggas. Den var inte färdigbyggd förrän 1997. Dröjsmålen berodde på protester från miljöaktivister samt Hawaiianer som tyckte motorvägsbygget bröt igenom helig mark. H3 är en av de dyraste motorvägarna som nånsin byggts i USA. Slutnotan blev $1,3 miljarder, vilket är $50 miljoner per kilometer.
Trots alla protester, höga kostnader och dröjsmål så är det den vackraste motorvägen jag nånsin kört på. Den har också blivit klassad som ett ingenjörsunder som det gjorts TV-program om. Tyvärr finns det inga ställen att stanna på vägen för att ta kort eller se sig omkring. Hastigeten på vägen är 100km/h så tyvärr går det ganska snabbt och det är svårt att se den fina utsikten om man är föraren av fordonet. Man får helt enkelt be den man åker med att ta kort. 🙂

De två bilder nadan visar motorvägen nedifrån när man är i Kaneohe.

Som ni ser så tog jag bilderna på en solig dag. Det är nästan finare då det öser ner regn för då är bergen fulla av långa vattenfall.

Kör lugnt! Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *