Skip to main content

Imponerande Skola

Skrivet av matte den .

Jag är så otroligt imponerad av min sons nya skola. Han började Kindergarten på Punahou School förra hösten efter ha gått förskolan på Le Jardin Academy (som också var bra). Skrev lite tidigare om Punahou här. Det första året på Punahou har avslutats och nu börjar han första klass.

När jag berättade för mina vänner förra året hur mycket skolavgiften var så trillade dom nästan av stolen och undrade hur fan jag kunde lägga så mycket pengar på en utbildning. Jag frågade mig själv den frågan men nu vet jag att det är värt varenda öre. Ja, vad är det då som är så imponerande.

Ni kan börja med att titta på bilderna från deras ”K-1 Neighborhood” vilket är där eleverna går i Kindergarten och första klass. Det byggdes färdigt precis innan grabben började förra året. 75% av deras elförbrukning är solenergi. Dom har trädgårdar där eleverna med sin trädgårdslärare lär sig odla mat o växter.

Fler bilder finns på Flickr HÄR.

Lärarna är otroligt engagerade och älskar verkligen varenda minut dom spenderar med barnen. Hur engagerade är lärarna:
* minst 1 gång i veckan så skickar läraren hem ett ”newsletter” vilket består av 2-3 sidor av text och bilder på vad eleverna har gjort och åstadkommit.
* skickar man ett email till läraren får man svar inom ett par timmar
* i slutet av skolåret fick vi en DVD med över 300 bilder som läraren hade tagit under året…och läraren hade till och med sorterat DVD:na för varje elev.
* varje klass har två lärare och dom ser till att varenda elev i klassen får exakt lika mycket uppmärksamhet…vare sig dom behöver det eller inte.
* varje lärare har sin egen webbsajt där dom kommunicerar med föräldrarna
* varje lärare har minst en magisterexamen och har oftast varit engagerade i forskning eller skrivit böcker

Vad är det mer som är så bra? Allting görs på ett sätt som barnen tycker om. Elever lär sig bäst genom att ha roligt. T ex, under lästimman så sitter  dom bara inte o läser böcker i ett hörn utan lärarna engagerar barnen. En vecka så lagade dom mat under lästimman…genom att använda kokböcker så lärde sig barnen läsa recept genom att aktivt göra roliga saker samtidigt.

Men skolan skiljer sig också från andra genom deras resurser. En skola som är så dyr måste ju ha en del resurser. Vaddå för resurser:
* varje klassrum har en så kallad smartboard
* varje klassrum har fyra iMac datorer som barnen kan använda till utbildning i grupp (inget ensamt spelande)
* varje klassrum har en balkong/altan om eleverna vill läsa eller måla utomhus
* skolan har inte en generell idrottslärare utan olika lärare specialiserade i typ simning, basket, tennis, fotboll, etc.
* som jag sa tidigare så finns det en trädgårdslärare
* alla deras idrottsanläggningar är i världsklass….och det finns minst en anläggning för varje sport
* skolan har till och med en fiskdamm där barnen går och fiskar

När jag ser hur glad min son och hur engagerade lärarna är varje dag så kan jag inte tänka mig någon annan skola. Man säger ju ofta att olika barn trivs på olika skolor, vilket jag håller med om. Men på Punahou tror jag inte det finns många elever som inte vill vara där.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *