Na Pali Coast

Skrivet av matte den .

Något av det bästa jag gjort i Hawaii var att hajka Kalalau Trail längs med Na Pali Coast på Kauai. Det är det finaste stället jag varit på jorden men också nog den svåraste hajken jag har gjort.

Det började med att tillsammans med två kompisar vi bestämde oss för hajken, packade våra stora ryggsäckar, flög till Kauai, och liftade till norra sidan av ön. På Kauai bor nog det vänligaste folket av alla öarna i Hawaii så det var inga problem med att lifta. Men åker jag dit igen så blir det nog hyrbil för att underlätta saker och inte slösa tid på vägen.

Väl framme vid Haena Park och Tunnels Beach där vägen slutar och stigen börjar så var det dags att skärpa sinnena. För vi skulle ge oss på den 36km långa hajken som kräver övernattning uppe i bergen. Om man inte är intresserad i att vandra så långt eller inte vill övernatta så finns det några kortare dagsalternativ. Men, hade vi väl tagit oss tid så bestämde oss att det blir allt eller inget.

Tyvärr började vi på eftermiddagen så första dagen blev kort. Vi gick en kort sträcka och slog ner våra tält nära några papaya träd och med fin utsikt över havet. Regnet kom kort därpå men jag älskar att ligga i tält när det regnar så det var inga problem.

Nästa dag fick vi en tidig start för målet var att ta sig till slutet, sova en natt till, och sedan återvända dagen därpå. Vad vi upplevde den dagen kommer finnas i mitt minne resten av livet. Det var fantastiskt vackert (och farligt)…..helt ofattbart. Om det finns ett paradis på jorden så hade vi hittat rätt. Det blev också en del överraskningar. Typ först så stötte vi på några nakna hippies som bor i området. Sedan efter att vi gått på alla fyra runt en bergskam (vissa ställen är väldigt farliga) för att inte blåsa nerför berget så såg jag en armborst riktad mot mig. Det var tre killar som var ute och jagade vildsvin. Det är fri jakt på vildsvin för dom förstör naturen där uppe.

Det är en ganska ojämn natur. Ute på bergskammarna är det stenigt och torrt medans inne i dalarna är det rena djungeln.

Till sist kom vi fram till stranden som är slutet på leden. Eller, inte riktigt slutet…..man måste ju ta sig samma väg tillbaka också så vi var egentligen bara halvvägs. Nedan ser ni några bilder från stranden. Det känns lite extra speciellt med tanke på att man kan bara nå stranden om man vandrar 18km.

Nästa dag var det dags att vandra tillbaka ännu 18km men av någon anledningen var det inga problem. Det kändes lättare att vandra tillbaka…..det kanske var den lättare packningen eller de goda minnena.

Det viktigaste att komma ihåg om ni planerar den här hajken är att ta med er vattenreningstabletter. Bergsvattnet kanske ser rent ut men det är det inte.

Jag rekommenderar definitivt att ni köper den här boken om ni planerar att åka till Kauai:

http://www.amazon.com/Ultimate-Kauai-Guidebook-Revealed/dp/0981461018/ref=pd_sim_b_5

Ha de kul!

Förresten, en sak till att komma ihåg: Officiellt så måste man ansöka/köpa ett tillstånd att campa i bergen annars kan man åka på böter. Vi tog risken och struntade i det. Vi hade tur men har hört historier om folk som åkt dit.

Ps. tyvärr har jag nog förlorat mina egna bilder så bilderna ovan är från internet.


Kommentarer (4)

 • Glömde säga två saker:

  1) Man bör inte hajka Na Pali Coast på vintern för då är vädret väldigt ostabilt och farligt. Vi gjort vår hajk i slutet på mars och det var ett gränsfall….det blåste ganska rejält vilket gjorde vissa delar av leden kännas farliga.

  2) Om ni inte gillar att hajka så finns det en charterbåt man kan åka ut på för att se den enorma kusten.

  Aloha!

 • Vi tog båten för ett par veckor sedan! Fantastiska vyer även där (och många valar). Tänker att jag skulle vilja vandra när barnen är stora men samtidigt vill jag inte göra så farliga saker, typ balansera på en bergskam eller gå på smal stig vid ett stup! Att på riktigt riskera livet känns inte så lockande så jag undrar ju lite över hur läskigt och riskabelt det är?

  • Det är bara ett par ställen som känns farliga. Det var väldigt starka vindar när vi gjorde hajken så det gjorde nog saken värre när man var längs kanterna/kammarna. Om vädret är bra och man är försiktig så är det inget man riskerar livet på. Majoriteten av leden är lätt och skön att hajka. Och man kan ju alltid vända runt om man känner sig osäker. Om ni vill gå längre en den första ”turist-biten” men inte hela vägen till stranden, så rekommenderar jag att gå till ungefär mitten av del som går genom dalen. Där kan man ta avstickar-leder till väldigt fina vattenfall. Vad kul att ni kunde ta båten. Det är annorlunda men också jättefint, då man ser de majestiska bergen från havet….och som du sa, även valar.

   • Tack för svar, alltid bra med info från någon som varit på plats!
    Utsikten var verkligen fin från båten (men oj, vad det gungade). Att vandra skulle dock såklart vara en större naturupplevelse så jag hoppas på det någon gång i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.