Skip to main content

Pappaledighet

Skrivet av matte den .

Min dotter föddes för 10 dagar sedan och jag stannar hemma i fyra veckor. Jag kallar det pappaledighet men det får folk att förvånat och ivrigt ställa frågan: Finns det pappaledighet i USA?

Nej, det finns det faktiskt inte. Det finns mammaledighet som brukar vara 6 veckor med full lön och sedan lägre betalt eller inte betalt alls om mammorna vill stanna hemma längre. Vad gör jag som pappa då hemma? Jo, i USA finns det en lag som heter Family Medical Leave Act (FMLA). Med FMLA så har man rätten att stanna hemma för att ta hand om en sjuk familjemedlem, en nyfödd, eller liknande.  Med FMLA har du rätten att stanna hemma i 12 veckor per år under sådana förutsättningar.

Men lagen säger ingenting om betalning. Du har inte garanterad lön under de veckorna du stannar hemma. Så varför får jag 100% lön under mina fyra hemmaveckor? Jo, jag utnyttjar min sjukledighet. Det kan man göra. Du kan även använda din semesterersättning men det avhåller jag från eftersom vi gillar att semestra. Eftersom jag nästan aldrig är sjuk så har jag en hel del sjukledighet att utnyttja, vilket är det jag gör för att stanna hemma i fyra veckor med min dotter och även få full lön.

Är man garanterad saker som sjuklön och semesterlön? Nej, det är något man får förhandla med sin arbetsgivare då man söker jobb. T ex så är det vanligt med endast 2-3 veckors semesterersättning i USA men jag har lyckats få 4 veckor. 🙂

Förstår Ni? Det kan låta lite krångligt men det är det faktiskt inte. Man lär sig systemet ganska snabbt. Egentligen är det faktiskt inte något stor skillnad mellan svensk pappaledighet och amerikansk FMLA….det heter bara olika och administreras på annat vis.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *