Skip to main content

Öl och Vin

Skrivet av matte den .

Sedans tonåren då vår familj bilade mycket i Europa och speciellt köpte hem vin från Tyskland så har jag gillat att dricka vin. I tonåren var det väl mest för att bli berusad men man mognade och började se vin mer som konst och kultur. Man gick från Tyskt till Spanskt till Franskt osv. Något gott amerikanskt vin fanns det inte på Systembolaget på den tiden. Det var typ vin som man kan hitta på 7-Eleven i USA. Men när jag flyttade till USA så fick jag upp ögonen och smakade fantastiskt vin från Napa Valley, Sonoma, Columbia Valley, Willamette Valley, etc.

När jag smakade på Grgich Hills Cabernet Sauvignon, ett ekologiskt och biodynamiskt vin från Napa var jag såld. Amerikanarna hade verkligen lärt sig att skapa vin i samma klass som de bästa fransoser. Grgich är dock ganska dyrt så det blev ett samlarvin istället för ett bordsvin. Numera är min mer plånboksvänliga favorit Cambria Pinot Noir från Santa Maria i Kalifornien.

Det var vin det. Vad har öl med saken att göra? Jo, när jag bodde i Sverige så var det mest tal om Stor Stark då man var på krogen och Carlsberg Hof då man var hemma hos en kompis. Det blev en o annan tysk variant då man var på semester. Något mer blev det inte. Nyligen så har jag än en gång fått upp ögonen på något fantastiskt här i USA och det är öl bryggda på väldigt små och familjeägda bryggerier….så kallade microbreweries. Det visar sig att öl kan vara lika intensivt och svårt att framställa som vin. Mina kompisar förstår inte hur jag kan betala lika mycket för en flaska öl som en flaska vin men vad är det för skillnad egentligen? Jag ser inte anledningen till att vin ska vara dyrare än öl…..i alla fall inte de absolut bästa ölen. Precis som vin så finns det otroligt många goda öl. Mina favoriter kommer från Ballast Point och North Coast Brewing Co i Kalifornien samt Deschutes i Oregon. Och vi får inte glömma de lokala bryggerierna här i Hawaii. För om jag vill stödja den lokala ekonomin samt vara mer miljövänlig så får jag fortsätta köpa öl från Kona Brewing Co och Maui Brewing Co.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *