Skip to main content

Makadamianötter

Skrivet av matte den .

Macadamia är ett släkte av nio arter av blommande växter i familjen Proeaceae, med flest arter infödda i östra Australian men det är Hawaii som är kända för deras nötter och det var Hawaii som introducerade makamianötter på den internationella marknaden.

De är små till stora vintergröna träd som växer till 2-12m höga. Trädets frukt är ett mycket hårt och klotformigt med en spets och innehåller ett eller två frön – vilket är själva nöten man äter.

Nöten är uppkallad efter John Makadam, en kollega till botanisten Ferdinand von Muller, som först beskrev nötsläktet. Nöten har flera namn som Makadamianötter, Macadamia nötter, Queensland mutter, Bush mutter, drottning av nötter, och boombera.

Det första kommersiella makadamianöt träden planterades i Australian på 1880-talet men det var år 1920 som träden planterades flitigt i Hawaii, speciellt på Big Island. Den Hawaiiska-producerade makadamianötterna etablerade nöten internationellt. Makadamianötter från Hawaii håller den bästa kvaliteten och är kända världen över. Tyvärr håller produktionen på att minska i Hawaii pga lägre priser från plantager i tredje världen samt ett överskott av nötter på världsmarknaden.

Makadamianöten är prisade för deras näringsmässiga egenskaper. De är väldigt näringsrika. Det har det högsta beloppet av nyttiga enkelomättade fetter av alla kända nötter. Det innehåller också 9% protein, 9% kolhydrater, 2% fibrer, kalcium, fosfor, kalium, natrium, selen, järn, tiamin, riboflavin och niacin. Makadamiaolja är prisade för innhållande ca 22% av Omega-7, vilket gör det en önskvärd ingrediens i hudvårdsprodukter.

Nötterna har ett mycket hårt skal och man måste använda ett trubbigt instrument för att knäcka nöten.

Det är populärt med chokladöverdragna makadamianötter i Hawaii….något som finns överallt för turister att köpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *