Skip to main content

Snorkling vid korallrev mitt i bukten

Skrivet av matte den .

När jag har vänner från Sverige på besök så blir det alltid att man utsöker saker som man oftast tar för givet efter att ha bott här så länge, eller som man inte tidigare inte utforskat.

Jag bor ganska nära Kaneohe Bay och har faktiskt utsikt utöver halva bukten. Det är också med jämna mellanrum som vi tar oss ut till sandbanken som ligger ute i bukten. Det är alltid gött att paddla ut vid lågvatten då sandbanken tittar upp ovanför ytan. Att kunna ligga och sola på sand mitt ute i havet är inte något man kan göra på många ställen.

Men, ett problem med sandbanken är att det bara är sand. Inga koraller. Min gamla barndomskamrat som nyligen besökte älskar att snorkla, så jag var tvungen att hitta något för att tillfredställa de behoven.

Vi hade redan snorklat vi Electric Beach (också rekommenderat). Vi ville ha mer! Dagen då vi skulle paddla ut till sandbanken så var det en kille som rekommenderade att vi struntade i det och istället paddla lite söderut i bukten till ett korallarev som inte många vet om.

Vi litade på honom och började paddla ivrigt till vår destination. Vi hade bara en markering på en enkel karta så det var inte det lättaste. Men kommer man nära ett rev så är det ganska lätt att se för det blir bra mycket grundare och ljusare botten. Det tar ca 30-40 minuter, beroende på vind. Sanddynan vid revet vi paddlade till var lårdjupt, vilket var perfekt. Det hade inte varit lika kul att hoppa i om det var djupare. Och om det var grundare hade det varit svårt att simma fritt utan att riva sig på korallerna. Det är viktigt att inte ankra till på korallerna. Säkra till ankaren i sanden istället, så inga koraller skadas.

Killen hade helt rätt om att inte många vet om ställen. Vi var dom enda personerna där. Tyvärr hade vi inte med oss undervattenskamera, så vi kunde inte ta bilder på korallerna, fiskarna och sköldpaddorna vi såg. Jag hade helst viljat se hammarhajar som det finns rikligt av i Kaneohe Bay. Tyvärr blev det inte av för dom är ganska människoskygga.

Om ni ska snorkla i Hawaii så rekommenderar jag att ni köper/använder en så kallad rash guard som jag har på mig i bilden ovan. Det är en tunn och tajt syntetisk tröja som surfare har på sig för att inte få skavsår på deras överkropp när de ligger och paddlar. Den skyddar riktigt bra mot solen och eventuellt korallrev, och så behöver ni inte ta på er solkräm som är skadligt för korallreven.

Hur kommer man dit? Ni kan hyra kajak och ankare från Holokai Adventures. De har all information ni behöver och ger er en karta och flytväst. Ni kan även hyra snorkelutrustning och vattentät säck där också, om ni glömde att packa. För de mindre erfarna kan man åka en guidad tur med dom, men nackdelen är då att ni inte kommer vara ensamma vid revet och när det är mycket folk så skräms djurliv iväg. Givetvis heller inte samma härliga upplevelse om ni är i stor grupp.

Det var en helt fantasisk upplevelse. Nedan kan ni se var vi befann oss (skärmdump från min mobil).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *