Skip to main content

PowWow Kaka’ako Honolulu

Skrivet av matte den .

Ursprungligen så var Kaka’ako ett ställe väldigt viktigt till urinvånarna. Kungliga Hawaiianer bodde där och det var rikt på jordbruk och fiske. Dock när jag anlände i Hawaii på slutet av 90-talet så var Kaka’ako området i Honolulu nedslitet med bara massa gamla lagerlokaler där ingen ville sätta fot frivilligt.

Men runt millenniumskiftet så började det hända saker. När bostadsbristen började närma sig så bestämde sig politiker att Kaka’ako skulle bli ett bostadsområde för folk som jobbar i stan. Om man byggde ett gäng lägenhetshus nära downtown där många jobbar så skulle det uppmuntra folk till att gå, cykla och ta bussen till jobbet och därmed lätta på trafiken. De tog fram en plan på att låta 30 nya höghus byggas. Många av dom har redans byggts, men när det visade sig att många av de här lägenheterna är för höginkomsttagare så blev det motstånd. År 2014 blev det en hel del protester som tvingade fram ett stopp till utvecklingen. Istället gick politiker med på att en del av Kaka’ako skulle bli ett kultursamhälle.

Sen dess så har många nya restauranger öppnats, nya små butiker, samt mikrobryggerier. Det har blivit ett härligt ställe att hänga, helt enkelt. På kvällarna pågor kulturevents och matfestivaler.

Sedan några år tillbaka så har dom även dragit igång Pow! Wow! en vecka i februari varje år, då dom bjuder in konstnärer till att dekorera väggar med graffiti. I år så bjöd dom in 60 graffiti-konstnärer, 40 härifrån samt 20 från utanför Hawaii. Resultatet är fantastiskt. Gamla lagerväggar har blivit riktigt fina med kreativa målningar. Klicka på bilderna för att förstora.

Fotogalleriet ovan är några bilder som jag snappat nyligen men är nog bara en tredjedel av vad som egentligen finns att se i Kaka’ako. När ni kommer till Honolulu nästa gång så rekommenderar jag ett besök. Och målandet pågår fortfarande. Bilden nedan visar en vägg som inte är färdig än.

Ha de gott! Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *