Skip to main content

En grotta under Honolulu

Skrivet av matte den .

Det är en väldigt liten del av befolkningen här som vet om att det finns en grotta under Honolulu. Det är nog den mest bevarande hemligheten som jag känner till.

Faktum är att jag denna månad har bott 22 år i Hawaii och det är inte förrän nu som jag fick reda på grottan under Honolulu. Att jag bodde mina första 4 år nära intill grottan gör mig ännu mer paff. Men nu när jag har kännedomen så vill jag dela med mig här på bloggen.

För ca 75000 år sedan så var vattennivån 7m högre än vad den är nu här i Hawaii. När vattennivån sedan sänktes pga av dränering och stadsbygge så skapades luftrum i kalkstenen där havet tidigare hade spolat in. Grottan är upp till 3 meter hög i vissa ställen och vatten nivån ca halvmeter till en meter djup. För att gå in så måste man först ta sig igenom några avloppsrör och sedan trava genom vattnet i grottan. På tal om vattnet så är det fruktansvärt förorenat från trafiken på gatorna ovanpå. Luftkvaliteten är också inget vidare. Det går även att se stålbalkar från byggnader som sitter ovanpå grottan.

Bilder från easyhikerhawaii.blogspot.com

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *