Skip to main content

Poke Bowl – rå fisk med ris

Skrivet av matte den .

Något som blivit väldigt populärt de senaste 10 åren i Hawaii är Poke Bowl, och kan nog sägas ha blivit uppfunnit här. Att äta ris med fisk är ju inget speciellt eller nytt. Men när man äter marinera rå fisk serverad över ris i en skål som är lätt att ta med sig – då kallas det Poke Bowl.

Poke är som jag kanske nämnt tidigare, det Hawaiianska namnet för marinerad fisk. Det säljs överallt i Hawaii och är otroligt populärt. Men då fisk blir dyrare och dyrare och Hawaiianer är hungrigt folk, så räcker det inte med bara fisk, utan ris är alltid något som äts i mängder här och som nu blir populärt att äta med sin poke.

pbow

Det är också väldigt lätt att göra själv faktiskt. Marinera rå tonfisk som blivit uppskuren i tärningar. Marinaden består av salt, limu och inamona….ibland också fiskägg. Sedan koka upp ris. Lägg riset i en skål och sedan den marinerade tonfisken (Poke) över det. Ät med pinnar. Om det är svårt att hitta dessa ingredienser i Sverige så experimentera med att marinera tonfisken i vanlig soyasås, sjögräs och hackad salladslök.

Smaklig måltid!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *