Skip to main content

Ingen ananas i maten

Skrivet av matte den .

Hawaii förknippas ofta med ananas. Och det är inte så konstigt. För en gång i tiden så stod Hawaii är majoriteten av världens ananas-produktion.

Det odlas fortfarande mycket ananas i Hawaii och företaget Dole lever kvar i samhället.

Men, ananas är faktiskt inte så Hawaiianskt. Det var inte förrän på 1900-talet som ananas slog rot i Hawaii. Ananas kommer från sydamerika och är inte något som ursprungs-hawaiianer åt.

Det finns massor av recept online på olika maträtter som kallas Hawaii-nånting och som innehåller ananas. Det är helt fel. Hawaiipizza, hawaiiburgare, hawaiianskt stekt ris med ananas, Hawaii-drinkar med ananas, etc. Det är är väldigt ny-Hawaiianskt. Faktum är att även om ananas nu har funnits i Hawaii i 100 år så används det aldrig i Hawaiiansk matlagning. Det äts en hel del ananas här, men det äts alltid färskt utan något annat. Man skär upp ananasen och äter med fingrar eller gaffel. That’s it! Aldrig på pizza, aldrig på hamburgare, aldrig blandat in med andra ingredienser.

Men det är ju inget som bör stoppa er från att göra det själva. Jag gillar själv pizza med ananas och skinka – men Hawaiiansk är den inte.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *