Skip to main content

Acne från varm fuktig luft

Skrivet av matte den .

Jag hade aldrig någon acne under tonåren som så många andra….eller så kanske mina tonår var försenade. Jag började få acne besvär då jag var 19 år gammal och har i stort sett brottats med det sedan dess. Det är inte mycket acne jag har. Bara på vissa områden på ansiktet och det kommer och går, men jag har alltid minst en liten finne på ansikten någonstans.

Dirt-on-Face

Det lustiga är att acnen är värre då jag befinner mig i ett varmt och fuktigt klimat. Varför bor jag då i Hawaii, kan man fråga sig? Den första gången jag märkte det var då jag besökte Puerto Rico när jag var 20 år gammal. Då blev min acne värre än tidigare. Jag har bott i Hawaii sedans jag var 21 år så jag har därför haft acne större delen av mitt vuxna liv.

Varje gång jag befinner mig i ett kallt och torrt klimat så försvinner större delen av acnen i mitt ansikte. Vare sig det är i Sverige, Seattle, Frankrike, eller Arizona, så känns huden mycket bättre. Inte lika svettigt, inte lika oljigt,….dvs mindre acne.

Det finns folk som säger att fuktig varm luft kan orsaka acne. Men de läkare jag har pratat med är skeptiska. Jag tror dock det stämmer. I alla fall för mig. Dock så är det ju inte lätt att ta bort fuktigheten i luften, såvida vi inte flyttar.

För några månader sedan fick jag nys om att Pantothenic Acid, som är mer känt som vitamin B5, kan hjälpa förhindra acne. Nyckeln är att man måste överdosera…..alltså ta stora mängder av vitamin B5. Det är inga problem, för B-vitaminer sköljs ut med urinet om kroppen inte använder allt.

b5 4.41.49 PM

Jag var lite skeptisk men köpte några flaskor av vitaminerna. Dom rekommenderade att ta 5-10 gram om dagen under minst 3 veckor innan resultat syns. För mig tog det nästan 4 veckor, men min hy känns verkligen bättre sedans jag började med vitaminerna. Jag har mindre acne och mitt ansikte känns lugnare. Det är ingen mirakelkur. Allt har inte försvunnit. Men det är bra mycket bättre. Jag kommer absolut fortsätta med vitaminerna, och har beställt ett nytt gäng.

Om du också har liknande acne, så rekommenderar jag verkligen att ni provat vitamin B5. Det hjälper inte alla, men det skadar ju inte att prova.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *