10 Saker du bör veta om Hawaii

Skrivet av matte den .

Det är många som drömmer om att flytta till Hawaii, och det förstår man ju. Jag hade inte bott här annars. Tidigare så har jag skrivit om anledningar till att inte flytta till Hawaii. Här kommer lite mer tips, som inte direkt säger varför eller varför inte du bör flytta, men bra saker att veta och ha i omtanke.

1) Hawaii är en ögrupp. Ja, det vet ni ju redan. Men saker man får tänka på då är att det inte alltid går att få tag på saker, och det är dyrt att frakta hit saker. När jag åker till fastlandet så tänker jag ofta hur mycket det finns tillgängligt där. Man får nöja sig med lite mindre saker här….men mer av den fina naturen och havet.

2) Hawaii är paradiset på jorden, men inte himmelen. Det finns fortfarande trafik (bland den värsta i USA) och brottslighet (dock inte mycket). Folk som kommer hit är ofta i ett smekmånadstillstånd i ett år eller två. Sen kommer vardagen. Ja, det finns en vardag här också, dock kanske av det soligare slaget.

3) Om du inte är ”local” så kallas du ”haole”, som jag skrivit om här. En del känner sig kränkta men man ska inte ta det så allvarligt. Man kan tro att det finns rasister här men det är så samhället är….man beskriver ofta folk efter deras etniska ursprung och det är inget fel med det. Känn dig inte förnedrad när det händer för då blir det bara värre.

4) Boendet är dyrt dyrt dyrt. Det har jag nämnt tidigare. Det är faktiskt nog den största anledningen till att folk flyttar härifrån…även folk som födda och vuxit upp här. Husen är mindre och tomterna små.

5) Havet är underbart i Hawaii, men tro inte att du kommer vara där varje dag när du har kommit in i vardagen. De flesta som har bott här ett tag och kommit över smekmånadsperioden gör några besök i månaden, vilket din hud säkert glädjer sig över. Du vill ju inte se ut som ett russin på äldre dagar. 😉

6) Det regnar plötsligt, mycket och ofta….men bara i 10 minuter. Regn, sol, regn, sol. Det varierar snabbt. Det regnar mycket, men det lustiga är att här klagar ingen på regn. Paraply är det dock ingen som använder. Med värmen så gör det inget om man blir lite våt.

7) Allting rostar och möglar. Med sådan salt fuktig luft och friska vindar så tar det stryk på saker. Cykeln och andra metallprylar rostar ganska snabbt såvida du inte behandlar. Har du saker i äkta skinn så möglar de även ganska så snart.

8) Många av dina kompisar kommer och hälsar på i början….men sedan avtar det. Det är långt och dyrt att resa hit.

9) Allting tar längre i Hawaii. Det är lätt att bli frustrerad över det. Folk är långsamma. Man lever på ”Hawaiian Time”, vilket betyder att man tar det lugnt och aldrig stressar. Inte konstigt Hawaii blev röstat som den stat i USA med minst stress.

10) Folk som bor här några år och sedan flyttar ångrar sig ofta. Det är som ett Love-Hate förhållande. De första åren går upp och ner. Man vill flytta men ändå inte. Självklart är allt grönare på andra sidan. Vi flyttade till fastlandet i ett par år men kom sedan tillbaka. Även då jag har varit här så länge nu så tänker man ofta på hur det skulle vara att bo någon annanstans eller flytta tillbaka till Sverige. Men man nyper sig och kommer ihåg att det är fortfarande paradiset på jorden.

Aloha!

Kommentarer (3)

  • Så sant så vartenda ord, mycket man inte tänker på. Givetvis avundas jag dig att du bor där, vilken härlig dröm att uppfylla om man har möjligheten. Själv har Hawaii fascinerat mig sedan jag var 10 och snart fyller jag 50, har lärt mig mycket om kungafamiljen som regerade tills de blev avsatta, de inhemska plantorna och att man ska vara rädda om dem, alla vandringslederna runtom öarna, den goda lokala maten, de gamla frimärken och postkontoren, de olika traditionerna, liksom de mytomspunna historierna bakom varje strand och hur de fått sina namn etc. Jag och min familj har varit på Oahu och Maui för snart 20 år sedan under några veckor och minnena idag är lika färska som om det var igår, känns underligt. Nästa år när jag fyller 50 och när vi dessutom firar 30 år som gifta, blir det kanske av med en resa hit igen. Jag hoppas det, nog dags för mig att redan nu börja leta efter ett bra lägenhetshotell som inte kostar skjortan.

    • Hej Marie, vilka fina minnen du har…och det låter ju som om du kan en hel del om Hawaii’s historia och kultur. Hoppas du får chansen att komma hit igen. Aloha!

      • Tack, ja en del har man snappat upp, men jag köpte väldigt många böcker med mig hem och fortsatte beställa dem direkt från Universitet på Hawaii också. Jag älskar arkitekturen och har bl.a. fina böcker med alla de historiska byggnaderna liksom fantastiska privata hus ritade av kända arkitekter. Ja, jag hoppas verkligen att vi får chansen att komma dit igen. Om du har något tips på ett resonabelt lägenhetshotell så hör av dig, behöver tvunget inte vara i Waikiki. Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.