Skip to main content

Hyrbilsförsäkring i Hawaii och USA

Skrivet av matte den .

Det kan vara ganska klurigt och svårt att välja hyrbilsförsäkring när man hyr bil i Hawaii, precis som i resten av USA. När man väl står där vid hyrbilsdisken och ska hämta ut bilen så får man ett formulär med 4-5 stycken typer av försäkringar att välja bland som expediten oftast försöker sälja. Faktum är att hyrbilsföretagen tjänar mest pengar på dessa försäkringar. Dom kan kosta en del och det är ju inte ofta olyckor händer.

Det här brukar vara de olika alternativen:

Collision Damage Waiver (CDW) – inte i sig en försäkring utan för över all skyldighet till hyrbilsföretaget om du orsakar en olycka.

Loss Damage Waiver (LDW) – täcker eventuell förlorad hyrbilsinkomst om du skadar bilen och hyrbilsföretaget inte kan hyra ut den.

Personal Accident Insurance (PAI) – täcker ambulans och sjukvårdskostnader i händelse av en olycka.

Personal Effects Coverage (PEC) – täcker stöld av egna saker i bilen.

Liability Insurance Supplement (LIS) – täcker kostnader och stämningar du blir skyldig till om du orsakar en olycka med andra trafikanter.


Men vad betalar du för egentligen och varför? Först bör du kolla upp om din hemförsäkring eller egna bilförsäkring täcker något när du hyr bil utomlands. Kolla också upp om ditt kreditkort erbjuder någon typ av hyrbilsförsäkring (t ex, mitt MasterCard täcker CDW). Om man är förberedd så kan du kanske tack nej till några av de försäkringarna som hyrbilssäljaren försöker pracka på en. Samtidigt måste man ha i baktanken att bilolyckor kan bli väldigt dyra i USA. Om du inte har något emot att betala dubbelt (försäkringarna kostar oftast lika mycket som bilhyran) så kan du sova gott.

Som sagt, mitt kreditkort täcker CDW. Har du en hemförsäkring så kanske den täcker PAI och PEC. Se till att kolla upp sådant innan du bestämmer dig för att hyra bil. Lycka till och kör försiktigt!

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *