Orlando Florida
Annonsera

Ön Lanai Såld

De flesta av Er visste nog inte att ön Lanai var ägd av en privatperson, eller rättare sagt ett bolag. David Murdoch och hans bolag Castle & Cooke har ägt Lanai sedans 1985. Men det har inte direkt varit något han tjänade pengar på. Varje år har han behövt lägga $20-25 miljoner på att sköta Lanai.

Tiderna har förändrats. Förr i tiden så stod Lanai för 75% av världens ananasproduktion. Men som allt annat så blev det billigare att odla ananas på andra ställen runtom klotet. Nu finns det ingen ananas på Lanai längre utan bara två stora hotell som anställer nästan hälften av befolkningen. Jag har tidigare skrivit om Lanai: hotell, restauranter och sevärdheter


För att få igång lite mer industrier på Lanai så hade Murdoch försökt att installera både vindkraft och solfarmer på ön. Enligt hans beräkningar så skulle ön kunna försörja sig på förnyelsebar energi. Men folket på Lanai sa tyvärr nej. 

Nu har Murdoch sålt Lanai till en annan ö-älskare, Larry Ellis som skapade och driver IT-jätten Oracle. Priset har inte offentliggjorts men det ryktas om att ön såldes för runt $600 miljoner. Själv har jag inte mycket gott att tycka om Ellis och skulle hellre sett att Bill Gates vann budgivningen.

Lanai är dock en unik och fantastisk ö så jag hoppas allt går vägen. Åker gärna dit snart igen.

Aloha!

Spåra från din sida.

Kommentarer (2)

  • Avatar

    mattias

    |

    Ja, Lanai hade varit coolt att äga själv. Det är en ödslig ö och fastän många inte tror det så finns det en del saker att göra där. Dom har en vacker kustremsa som alla andra öar.

    Reply

Lämna en kommentar

Human Verification: In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.