Trädarter som Efternamn

Skrivet av matte den .

Igår gick jag förbi en lastbil som ägdes av ett företag som heter ”Asplundh Tree Cutting Service”. Ägaren måste ha svenskt påbrå tänkte jag. Men sedan började jag fundera på en annan sak. Hur kommer det sig att så många svenska efternamn är olika trädarter. Var det populärt att namnges efter träd förr i tiden? Jag tänkte på namn som Asp, Björk, Bok och Ekenstam. Sedan hittade jag den här sajten som visar följande namnstatistik i Sverige:

Ovan statistik är dock från 2004 men det visar hur populärt det är med trädarter som eftersom i Sverige. Lägg då till träddelar och då blir det ännu fler….typ Lindblad, Lindgren och Grankvist.

Men varför? Är det någon som har en förklaring?

Kommentarer (5)

 • Hej!
  Har en fråga som inte gäller detta inlägget men hittar hoppas ändå att du kan svara på den 🙂
  Jag undrar om du vet vad Aloha nui loa betyder?
  Jag hittar olika svar på olika sidor om vad det betyder. Maila gärna svaret till mig så ser jag det 🙂 Vore riktigt tacksam om du svarar 🙂

  Min email är zab_ina@hotmail.com
  Tack på förhand 🙂

  Mycket vänliga hälsningar
  Sabina

 • Ja, Hawaiianska ord kan ibland översättas på flera olika sätt och Aloha används till mycket….typ kärlek, hej, hejdå, välkommen, m.m. Om du lägger till Nui Loa så betyder det extra mycket aloha……typ ”mycket kärlek” eller ”varmt välkommen”. Hoppas det förklarar lite bättre. Jag är dock ingen expert på Hawaiianska.

 • Tack så mycket för svar 🙂 Har det olika betydelser om man skriver Aloha Nui Loa eller Aloha nui loa? Har planer på att tatuera in det så vill ju att det ska vara rätt skrivet 🙂

 • Jag vet tyvärr inte om ett sätt är mer korrekt än det andra. Jag har sett båda. Välj det du tycker ser bäst ut. 🙂

 • Okej.

  Jag tackar så hemskt mycket för hjälpen 🙂 Det har varit till stor hjälp.

  Ha det så fortsatt bra!

  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.