Skip to main content

Fetma och Läsk

Skrivet av matte den .

Vilket kom först…..fetma eller stora förpackningar? Orsakade stora läskförpackningar fetma eller är det tvärtom? (Med fetma i det här inlägget menar jag fetma orsakad av ”supersize” kulturen här i USA).

Under min andra USA-vistelse på mitten av 80-talet så såldes nästan all läsk i formatet 6-pack. Jag kommer så väl ihåg det för jag tog med mig ett 6-pack Cherry 7Up hem för att visa kompisarna. Det var så Amerikanskt. När jag sedan åkte tillbaka till USA i början på 90-talet så var det 12-pack som gällde. Nästan alla familjer köpte läsk och öl i 12-pack. Ett dussin läsk låter ju bra. Ett dussin är ju alltid ett dussin och det är mycket som sedan forntida dagar har sålts i det antalet.

Men sedan började frosseriet på riktigt. När jag kom till Hawaii i slutet på 90-talet så växte det läskberg av 24-pack i affärerna. Två dussin. Det låter ganska mycket och för mig är det alldeles för mycket. Men folk gillade det. Det såldes både läsk och öl i 24-pack. Inte konstigt folk växer som de gör. Nja, så ofta eller så mycket läsk dricker jag inte men det var väl bara att vänja sig vid den synen. Sedan kom det 30-pack. Jag tror det var Budweiser som startade med det men läskfabrikanterna hakade på. 30 burkar….det är inte lite det.

Hör o häpna men när jag gick till mataffären idag för att köpa salladdressing så fick jag syn på läskberget ovan. Jag var tvungen att blicka två gånger. Är det verkligen sant? Har det gått så långt att vi nu behöver köpa läsk i 36-pack? Billigt är det också för läsk har ju alltid varit ett fattigmansdryck i USA. $9.99 för ett 36-pack blir endast 1.70Kr styck i dagens kurs. Helt ofattbart! Jag kan dock nöja mig med att min son inte gillar läsk. 🙂

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *