Skip to main content

Shave Ice

Skrivet av matte den .

Dom flesta som besökt Hawaii och lämnat turiststråken i Waikiki vet vad ”Shave Ice” är för något. Ja, det kanske låter som något man gör eller ett grammatiskt fel men det är så man kallar det. Shave Ice är en dessert bestående av is och sockerlag (sirap) som både smaksätter och färgar isen.

Till och med President Obama gillar att äta Shave Ice när han är på semester i Hawaii (bilder från Starbulletin.com).

Shave Ice bör inte förväxlas med Slush Puppy eller Snow Cone. Det är mycket arbete som krävs för att göra en Shave Ice. Shave Ice är som namnet säger skalad is eller skrapad is. Detta gör det otroligt gott och mjukt. Slush Puppy och Snow Cone är däremot bara krossad is från en automatisk maskin. Nedan är en bild på en riktig Shave Ice maskin som man använder manuellt. Man lägger på isblocket och sedan snurrar man med ratten så isblocket spinner samtidigt som det skrapar av fina lager av is och strör ner det i en mugg eller strut.

Som mycket annat i Hawaii så har Shave Ice sitt ursprung i Japan där det kallas Kakigori. Dom använde ursprungligen svärd för att skrapa isen. Under 1800-talet tog de Japanska gästarbetarna och immigranterna med sig sin kultur till Hawaii där det blev populärt och känt under namnet Shave Ice.

Precis som Obama, så ligger mitt favoritställe i Kailua och har det passande namnet Island Snow. Obama föredrar att sin Shave Ice är smaksatt med lime, körsbär och passionsfrukt – lokalt kallas hans variant numera Snowbama. 🙂

Ändring: Mitt favoritställe är numera inte längre Island Snow. Jag var där häromdan och jag vet inte vad som har hänt. Det kan ha varit den nyanställde men det var kasst. Isen var inte tillräckligt fin. Mitt favoritställe är därför Mountain Magic som ligger utanför Sports Authority affären vid Waikele Outlets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *