Skip to main content

Äta Svenskt

Skrivet av matte den .

Jag har bott 13 år i Hawaii och har inte sett vidare mycket svensk mat. Europeisk mat har i och för sig ganska svårt att överleva i Hawaii, där asiatisk och amerikansk mat dominerar. Min österrikiska favoritrestaurant stängde dörren förra året då kocken/ägaren pensionerade sig. Det var efter en annan österrikiskt och schweizisk restaurant redan hade serverat deras sista tallrik. Franska restauranter har också haft svårt att överleva. Nu finns det dock en mycket god brasseri i downtown Honolulu. Annars är det Italienskt som är den starkaste europeiska influensen i Hawaii, precis som så många andra ställen i USA.

Förutom lingonsyltsburken och knäckebrödet i matbutiken…var hittar man svensk mat i Hawaii? Tills för ett år sedan så fanns det bara International House of Pancakes (IHOP), en frukostmatkedja som serverar svenska pannkakor. Dom är goda och smakar autentiska men är lite väl inkladdade av stekplattesmör.
Nu finns det ett nytt hopp som heter Tangö Cafe och ligger i Honolulu, mellan downtown och Waikiki.
Tangö Cafe är i och för sig ingen svensk restaurant. Men, kocken/delägaren är Finsk-Svensk och dom serverar ett par svensk-inspirerade maträtter. Varför säger jag svensk-inspirerade och inte endast svenska? Jo, det förstår du efter du läser mer för jag har precis avslutat en god frukost på Tangö.
Vi börjar med plättar:

Jag älskar svenska plättar och var mycket exalterad då jag såg det i Tangös frukostmeny. Jag hade höga förväntningar och plättarna smakade mycket goda och autentiska. Men, vad var det som serverades med plättarna? Jag hade väntat mig lite sylt….jordgubbsylt eller lingon…samt kanske några jordgubbar eller andra nordliga bär vid sidan om. Tyvärr kom plättarna täckta med inte bara bär utan även tropiska frukter. Det kändes inte alls svenskt men å andra sidan kanske det fungerar bättre så här i Hawaii. Kockar anpassar ju ofta deras skapelser efter de lokala behoven. Det var gott men inte ljuvligt.

Nästa: Pytt-i-Panna (japp, pytt-i-panna räknas som frukost i Hawaii)
Jag tyckte pytten var riktigt god. Ägget var stekt precis hur jag gillar det, potatisen var fantastiskt god och hade inte blivit överstekt, vilket ofta är vanligt. Köttet bestod av bacon och korvbitar, vilket var gott. Min hustru var inte alls lika nöjd. Hon hade väntat sig den goda pytten som min vän slänger ihop hemma i sitt lilla cafe. Hon gillade ägget men tyckte dom använde fel lök, fel kött, och gjorde en stor tabbe av att inte inkludera rödbetor. Sedan hade dom även här garnerat med lite tropisk frukt, vilket kändes lite fel.
Så vad gör vi? Deras meny hade många många andra godsaker, som inte är svenska, så vi kommer definitivt komma tillbaka för att njuta av deras lamm, kalv, m.m. Det är ett fint ställe och priserna är hyggliga. Matlagningen är på toppnivå. Men det dröjer nog ett tag innan vi äter deras svenska frukost igen. Pytten lagar vi hemma istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *