Skip to main content

Sjukvårdsreform

Skrivet av matte den .

Det är sådan grotesk debatt om den amerikanska sjukvårdsreformen nu….både i Sverige och USA….att jag vill klämma in ett par ord. Hawaii är ju åndå del av USA.

Det finns egentligen ingenting som behövs reformeras i amerikanska sjukvården förutom lagarna vad det gäller stämningar. Den största anledningen till att kostnaden av vård stiger är patienter och advokater som vill suga ut så mycket pengar som helst ur det legala systemet.

Det är inget problem med vården. USA har den bästa vården i världen. Säg mig ett land där du kan: chatta eller prata med en specialist dygnet runt, inga vårdköer, där du kan opereras dagen efter du har gått till akuten, där det inte behövs remisser, där du kan byta läkare lika lätt och ofta som du byter kalsonger…….listan över förmåner är lång. Valfriheten är stor, vården är snabb och fantastisk.

Har du inte försäkring? No problem! Tvärt emot vad många tror så är du inte bortglömd om du är oförsäkrad. USA har faktiskt en typ av allmän sjukvård. Det finns något som heter Medicare och Medicaid. Det är statliga program som betalar vården av pensionärer, fattiga och ensamstående mammor med barn. Om du inte ens faller under kraven för dessa program så finns det något som kallas ”charity care”. Varför går de flesta akutmottagningarna med förlust i USA? Jo, för att de ger vård till oförsäkrade. Går du till akuten så kommer dom inte att sparka ut dig. Sjukhusen jag har pratat med säger att ca 5-15% av deras vård är ”charity care”.

Så vad är då problemet med den amerikanska sjukvården? Det är INTE vårdkvaliteten och det är inte tillgången till vård. Det är de förbannade kostnaderna pga stämningarna. 40% av vården som läkarna ger klassas som ”defensive medicine”….dvs onödig vård som läkarna ger för att undvika stämningar. Läkarna behöver dessutom köpa ”malpractice insurance” för att skydda sig mot dessa stämningar. För en läkare i högriskvården (gynekologer) så kostar denna försäkring runt $50′000 för de som jobbar på landet, eller upp emot skyhöga $200′000 PER ÅR för de som jobbar i storstäder som New York. Inte så konstigt vårdkostnaderna att går upp.

Lösningen: Tort Reform. Tort reform är reformering av det legala systemet….något som många stater vill göra….där man sätter maxgränser på vad man kan stämma läkare och sjukhus för.

Problemet: Obama har advokatbakgrund och många av hans valfinansiärer var advokater. Obama är därför emot Tort Reform. Sorgligt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *